Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το σχέδιο διαχείρισης μηχανότρατας, παράκτιων σκαφών

Το Συμβούλιο Αλιείας που έγινε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα συνεδριάσει εκ νέου με το ίδιο θέμα ημερήσιας διάταξης, τη Δευτέρα 11/11/2013.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη τμήματος αλιείας «Η ημερήσια διάταξη του  Συμβουλίου Αλιείας που συνεδρίασε στις 5 Νοεμβρίου στα γραφεία του ΥΠΑΑΤ, εστίασε στην εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης για τη διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας ( μηχανότρατα) .
 
Η θέσπιση  σχεδίου διαχείρισης για τη μηχανότρατα αποτελεί υποχρέωση της χώρα μας στα πλαίσια του άρθρου 19 του Κανονισμού 1967/2006 για τη Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με  σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ στις  29-10 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έχει συμφωνήσει  σε πρόταση  σχεδίου διαχείρισης για τη μηχανότρατα.
 
Για το λόγο αυτό το  Συμβούλιο Αλιείας καλείται να γνωμοδοτήσει για τη  θέσπιση και την  εφαρμογή  του σχεδίου διαχείρισης το οποίο περιλαμβάνει:

Α. Μηχανότρατα
  1. Την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στο Αιγαίο, Κρητικό και  Ιόνιο πέλαγος κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και  κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου κάθε έτους καθώς και την επιστημονική παρακολούθηση των σκαφών σε ετήσια βάση.
  2. Τη θέσπιση ειδικής άδειας αλιείας με μηχανότρατα
  3. Την  εκτίμηση των αποθεμάτων κύριων ειδών της μηχανότρατας σε ετήσια βάση, στα πλαίσια καθορισμένων σημείων αναφοράς ανά είδος.

Β. Παράκτια σκάφη
  1. Την απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου με δίχτυα και παραγάδια  στο Αιγαίο, Κρητικό και  Ιόνιο πέλαγος τον Φεβρουάριο μήνα  και την επιστημονική παρακολούθηση των σκαφών που στοχεύουν μπακαλιάρο σε ετήσια βάση.
Προτάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Παπαδοπούλου η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν συμφωνεί με το παραπάνω σχέδιο διαχείρισης, το οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί  λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
  1. Nα μη απαγορευτεί η αλιεία του μπακαλιάρου με στατικά δίχτυα τον Φεβρουάριο μήνα έχοντας υπόψη ότι αυτά μπορούν να γίνουν πιο επιλεκτικά (με παρέμβαση στο άνοιγμα του ματιού)   για την προστασία των μικρών μπακαλιάρων.
  2. Τον αριθμό των παράκτιων σκαφών που εμπλέκονται στην αλιεία του μπακαλιάρου, τις περιοχές αλίευσης και τα βάθη που χρησιμοποιείται  το παραγάδι  προκειμένου να γίνει   στοχευμένη προστασία του είδους 
  3. Πιθανή αλλαγή της προτεινόμενης απαγορευτικής περιόδου  για την αλιεία με μηχανότρατα ( προτελευταία  εβδομάδα του Μαΐου αντί τελευταία του Δεκεμβρίου).
----------------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------------