Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη!

Το νησί μένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα έως την 1η Ιανουαρίου του 2014
Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα θα παραμείνουν μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2014 οι κάτοικοι της Ιθάκης, καθώς το πλοίο που τους εξυπηρετούσε βγήκε σε νόμιμη ακινησία, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο, όπως τουλάχιστον γινόταν μέχρι σήμερα.


Η δυσμενής αυτή εξέλιξη σημαίνει για τους κατοίκους της Ιθάκης αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού ότι θα μπορούν να πηγαίνουν στην Ιθάκη ακτοπλοϊκά μόνο μέσω Κυλλήνης ή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα φτάνουν στον προορισμό τους μετά από πολύωρο ταξίδι.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε έτσι καθώς το πλοίο «Επτάνησος» της εταιρείας «Strintzis Ferries» πήρε την έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών(ΣΑΣ) για να επιστρέψει στη γραμμή Σάμη-Ιθάκη-Πάτρα, ωστόσο λόγω της ακινησίας που βάσει του νόμου πρέπει να κάνει θα επιστρέψει στη γραμμή από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Για το διάστημα αυτό το επιβατηγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» (ανήκει σε κοινοπραξία) θα πραγματοποιεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Παρασκευή-Κυριακή) δρομολόγιο Κυλλήνη-Πόρο Κεφαλονιάς- Βαθύ Ιθάκης.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιθάκης, τα προβλήματα που θα προκύψουν τους χειμερινούς μήνες από τις καταργήσεις δρομολογίων αλλά και τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους του νησιού είχαν εδώ και μέρες καταθέσει ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Θοδωρής Δρίτσας.

Οι βουλευτές επισήμαναν ότι με τον νέο σχεδιασμό αποκόπτεται η Ιθάκη από την Πάτρα, η οποία αποτελεί πολύ συχνό προορισμό για ιατρικά περιστατικά αλλά και για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Πριν από μερικές μέρες επτά δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιθάκης έστειλαν επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας στην οποία επισημαίνουν το πρόβλημα που έχει προκύψει, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 40 χρόνια, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομική ζωή του νησιού, αλλά και την πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών που θα κληθούν να ταξιδεύουν μόνο μέσω Κυλλήνης και μόνο με τρία δρομολόγια την εβδομάδα.

Ζητούν από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της γραμμής γι’ αυτούς τους δύο μήνες.
---------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
---------------------------------------------------------------------------------