Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

«Συσσωρευμένα προβλήματα στον τομέα της υγείας και της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στην Ανάφη».




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Υγείας
-Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Συσσωρευμένα προβλήματα στον τομέα της υγείας και της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στην Ανάφη».


Συσσωρευμένα προβλήματα επισημαίνονται στο νησί της Ανάφης, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στον τομέα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη χώρα.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού στερείται ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, ενώ το ιατρείο δικαιολογεί τη στελέχωση των θέσεων του Γενικού Ιατρού, του Αγροτικού Ιατρού και του Νοσηλευτή, οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές.
Οι εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, τόσο στο Νοσοκομείο Σύρου, όσο και στο Κέντρο Υγείας Θήρας δεν έχουν εισακουστεί και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.
Επιπρόσθετα, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας εντείνονται ακόμη περισσότερο, λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ανάφης με την υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα ακόμη και για μία απλή εξέταση αίματος οι κάτοικοι του νησιού να αναγκάζονται να μεταβούν στη Σαντορίνη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και ταλαιπωρία.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουμε καταθέσει επανειλημμένα ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που επισημαίνονται σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και σε Κέντρα Υγείας στις νησιωτικές περιοχές (Περιφερειακό Ιατρείο Κέας 24.4.13, αρ. πρωτ. 10177, Κέντρο Υγείας Τήνου 24.4.13, αρ. πρωτ. 10176) για τις οποίες εκκρεμεί η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.
Όσον αφορά στον τομέα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη χώρα, να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατο έγγραφο του Δήμου Ανάφης (23.9.13 αρ. πρωτ. 1183) προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επισημαίνεται η έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης με την υπόλοιπη χώρα, καθώς η ενημέρωση που έλαβαν από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι καταργείται το ένα εκ των δύο δρομολογίων που κάλυπτε το νησί από το λιμάνι του Πειραιά.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις του Γενικού Ιατρού, του Αγροτικού Ιατρού και του Νοσηλευτή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ανάφης;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός Υγείας για την οριστική αντιμετώπιση των ελλείψεων που επισημαίνονται στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στις νησιωτικές περιοχές;
  3. Δεδομένου ότι βασικές ιατρικές ειδικότητες καλύπτονται κατά διαστήματα με επικουρικούς ιατρούς, τί προβλέπεται αναφορικά με τις προσλήψεις του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές;
  4. Δεδομένων των προβλημάτων που παρατηρούνται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης με την υπόλοιπη χώρα, τί μέτρα προτίθεται να λάβει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για την άμεση αντιμετώπισή τους;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Οικονόμου Βασίλης

Μάρκου Κατερίνα

Ρεπούση Μαρία