Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων για χρέη προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ είναι παράνομη, αναφέρουν νομικοί σύμβουλοι στον ΑγροΤύπο

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες αγροτών προς τον ΑγροΤύπο ότι οι τράπεζες παρακράτησαν τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσής τους. Μάλιστα τρεις αγρότες μας ανέφεραν ότι έγινε παρακράτηση από τράπεζα σε λογαριασμό τους που ήταν σε άλλη τράπεζα. Απευθυνθήκαμε στη δικηγόρο κ. Αγγελική Λαλούση, η οποία μας επισήμανε ότι «αυτό λέγεται «κατάσχεση εις χείρα τρίτου» και δεν μπορεί να γίνει χωρίς δικαστική απόφαση ή την έγκριση του ίδιου του αγρότη». 

Την ίδια στιγμή άλλοι αγρότες μας αναφέρουν ότι γίνεται μια «καταστρατήγηση» του νόμου 2523/1997 για την προστασία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχουμε «αφαίρεση» χρημάτων από τους λογαριασμούς τους για οφειλές προς το δημόσιο (ΦΠΑ, εφορία κ.α.). Μια τρίτη κατηγορία αγροτών αναφέρει ότι τους έγινε παρακράτηση για οφειλές προς την πρώην ΑΤΕ. Αυτό που μας επισημαίνει η κ. Λαλούση είναι ότι η παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων από την τράπεζα Πειραιώς για χρέη που αφορούν «κόκκινα δάνεια» που ανήκουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ είναι εντελώς παράνομη.

Όπως υποστηρίζει η κ. Λαλούση «με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων, μετά από αιτιολογημένες αιτήσεις αγροτών, διατάσσονται οι τράπεζες να μη παρακρατούν τις κοινοτικές επιχορηγήσεις που αυτοί δικαιούνται, για εξόφληση οφειλών τους από δάνεια.

Οι τράπεζες όμως και ιδία η υπό εκκαθάριση σήμερα ΑΤΕ αλλά και η τράπεζα Πειραιώς - η οποία λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος της πρώην ΑΤΕ όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που της μεταβιβάστηκαν - ενεργώντας κατά παράβαση των προσωρινών αυτών αποφάσεων, αφαιρούν από τους λογαριασμούς των αγροτών - κτηνοτρόφων τις επιδοτήσεις για την εξόφληση δόσεων των δανείων τους.

Η ενέργεια τους είναι παράνομη και διώκεται από τον Ποινικό μας Κώδικα, δεν απαιτείται δε ούτε να τους επιδοθεί η δικαστική απόφαση που απαγορεύει την παρακράτηση επιδοτήσεων, εφόσον είχαν κληθεί στην συζήτηση της υπόθεσης με την επίδοση σε αυτές του δικογράφου της αίτησης».
Υπάρχουν καταγγελίες επώνυμες αυτής της παράνομης συμπεριφοράς στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και στην Ορεστιάδα Έβρου.

Όμως το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και θα πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών να αναλάβουν δράση. Μεμονωμένα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν πλέον το ποσό των 150 ευρώ, για να ασκήσουν την απαιτούμενη έγκληση κατά των υπευθύνων και να ζητήσουν την ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης, αφού με την «παρακράτηση» των χρημάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης δεν διαθέτουν πλέον ούτε τα απαραίτητα για την σίτιση της οικογενείας τους.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------