Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κι όμως υπάρχει και καλό λίπος



Αν νομίζετε ότι το όλα τα λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία σας κάνετε λάθος. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες λιπαρών, που όχι μόνο δεν μας κάνουν κακό, αλλά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία ζωτικών μας οργάνων όπως η καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ω3 λιπαρά. Το ενδιαφέρον για το προστατευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία της καρδιάς ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950, όπου και άρχισε να φαίνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των Εσκιμώων, οι οποίοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ψαριών, που αποτελούν τις κατεξοχήν πηγές ω3. Από τότε πολυάριθμες μελέτες πιστοποιούν πλέον τα σημαντικά τους οφέλη για την καρδιά μας.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς η καθημερινή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων έχει κάρδιοπροστατευτικές δράσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα τόσο πολύτιμα λιπαρά δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να φροντίζουμε να τα παίρνουμε εξωγενώς.


 Οι καλύτερες πηγές ω3 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά και πιο συγκεκριμένα το λίπος τους, το λεγόμενο ιχθυέλαιο. Από ιχθυέλαια άλλωστε φτιάχνονται και τα συμπληρώματα που περιέχουν ω3 και βοηθούν την καλή υγεία της καρδιάς μας.
 
--------------------------  
Πηγη:  neadiatrofis.gr
--------------------------