Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοφανής εικόνα στην Κρήτη με το λάδι

Περίεργη "παγωμάρα" επικρατεί στην Κρήτη στον τομέα του ελαιολάδου, αφού ακόμα και το ελάχιστο περυσινό ελαιόλαδο στα χέρια λίγων μεγαλοπαραγωγών οι έμποροι αποφεύγουν να το αγοράσουν. Η εξήγηση που δίνουν κύκλοι της αγοράς είναι ότι οι ιδιώτες περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στην Ισπανία, ανησυχώντας ότι μπορεί να πληρώσουν σήμερα κρητικό ελαιόλαδο σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές που θα σηματοδοτήσει η μεγάλη παραγωγή του ισπανικού προϊόντος.
 
Ελάχιστες αγοραπωλησίες γίνονται, και σε θεωρητικό πάντα επίπεδο οι τιμές παραγωγού για το περυσινό ελαιόλαδο κυμαίνονται από 2,50 έως και 3 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, θεωρείται σίγουρο ότι οι ιδιώτες θα εισάγουν φέτος λάδια. Αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν θα πρέπει να φοβάται ή όχι ότι θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα τα διακινήσουν στη συνέχεια με κρητική ταυτότητα, κοινώς... να τα νοθεύσουν!
 
Πρωτοφανές
 
Πριν από 20 χρόνια ίσως - αλλά ίσως και ποτέ στο παρελθόν - η Κρήτη δεν είχε ζήσει αυτή την περίεργη εικόνα. Λιόφυτα χωρίς ελαιόκαρπο, νοικοκυριά χωρίς ελαιόλαδο και μεγάλες συναλλαγές μεταξύ ελαιοπαραγωγών - από αυτούς που δεν έχουν λάδι ούτε για τη σαλάτα τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από άλλο παραγωγό, που το κράτησε απούλητο από πέρυσι στις αποθήκες του σπιτιού του. Την ίδια ώρα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών αγοράζει στα 2,50 ευρώ το κιλό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς, η ΕΑΣ Ηρακλείου δηλώνει ότι δε θα αγοράσει λάδι κάτω από τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό, εάν υπάρξουν παραγωγοί που της φέρουν προϊόν περυσινής χρονιάς, ενώ οι ιδιώτες φοβούνται να αγοράσουν, μη γνωρίζοντας τη διακύμανση των τιμών στο φρέσκο ελαιόλαδο, που σε λίγες μέρες θα κάνει την εμφάνισή του σε ελάχιστες περιοχές και από λίγους παραγωγούς στην Κρήτη.  
 
Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα η αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου άνοιξε με 2,90 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε στα 2,60 ευρώ και στο επόμενο διάστημα - σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα από την αγορά - φαίνεται ότι θα κινείται μάλλον με καθοδική τάση, εξαιτίας των παιχνιδιών που παίζουν στην παγκόσμια αγορά οι Ισπανοί με τη φετινή παραγωγή τους, που ανέρχεται γύρω στο 1,4 εκατομμύριο τόνους. Και όλα αυτά φαίνεται πως συμβαίνουν, παρότι οι Ιταλοί έμποροι στις πρώτες μέρες της ελαιοκομικής περιόδου αγόρασαν χύμα ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία με 3,10 ευρώ το κιλό.
 
Η ΕΑΣΗ
 
«Η ζημιά είναι τεράστια», δηλώνει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Και προσωπικά εκτιμώ ότι, αν κάποιοι λένε ότι οι τιμές θα πέσουν, ήδη εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες. Εγώ εκτιμώ ότι οι ποσότητες που θα παράξει το νησί μας είναι πλήρως ελεγχόμενες και μπορούμε να διαχειριστούμε το λάδι πάρα πολύ προσεκτικά και πάρα πολύ καλά, ώστε όχι μόνο να κρατήσουμε την περυσινή τιμή που ήταν στο 2,60 ευρώ το κιλό - τιμή Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου - αλλά ακόμα και να βρούμε μια καλύτερη τιμή. Μπορούμε να το κάνουμε. Η Ισπανία το τι κάνει και τι δεν κάνει καλά το κάνει. Το λάδι το δικό μας η Ισπανία το θέλει. Το λάδι το δικό μας οι αγορές οι άλλες το θέλουν. Και επειδή το λάδι είναι λίγο, αν το διαχειριστούμε σωστά, οι τιμές όχι μόνο δε θα πέσουν αλλά θα είναι και πολύ καλύτερες από τα 2,60 της περυσινής χρονιάς»...
 
Ανησυχεί η ΟΑΣΝΗ για ενδεχόμενο νοθείας
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νοθείας κρητικού ελαιολάδου με εισαγόμενες ποσότητες. Τονίζει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να βγουν στην αγορά και να κάνουν αυστηρούς ελέγχους για το λάδι που θα εισαχθεί στο νησί μας, για να μην έχουμε προσμείξεις και εξαγωγές στη συνέχεια νοθευμένου ελαιολάδου με την ταμπέλα του κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου»...
--------------------------
Πηγή: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
--------------------------