Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αδειες υλοτόμησης ως 1,5 τόνο για προσωπικές ανάγκες

Οι δασικές υπηρεσίες θα δίνουν περισσότερες άδειες σε κατοίκους ορεινών οικισμών που θέλουν να κόψουν ξύλα για προσωπική χρήση.

«Η καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί ένα τριπλό έγκλημα: κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό είτε αυτό επιτελείται με τη μορφή της λαθροϋλοτομίας είτε με την μορφή πυρκαγιάς», τόνισε σήμερα από τη Λάρισα ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος συμμετείχε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου που πραγματοποιήθηκε, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με θέμα «Λαθροϋλοτομία - Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης».

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, εκ μέρους του υπουργείου, θα συνεχιστούν οι συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς αλλά και οι δράσεις εκείνες που θα καταστήσουν σαφές σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουν να επιτελείται ένα τέτοιο έγκλημα.

Τα σκληρότερα μέτρα αποδίδουν

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις, είναι θετικές και αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αποτελεσματικότητα στα μέτρα που ελήφθησαν. Αυτά αφορούσαν:

αυστηροποίηση των ποινών των παραβατικών συμπεριφορών,
διευκόλυνση της διαδικασίας της κατάσχεσης των κλεμμένων προϊόντων με άμεση ποινή κατά την διάρκεια τέλεσης του εγκλήματος,
υπερωριακή απασχόληση προκειμένου να γίνουν περισσότεροι και τακτικοί έλεγχοι.

Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε το δασικό πλούτο, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες άδειες σε ορεινές περιοχές

Όσον αφορά δε στις ανάγκες των κατοίκων για καυσόξυλα στα ορεινά χωριά, επεσήμανε ότι έχει δοθεί η απαραίτητη οδηγία μέσα από εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα δασών, κατόπιν πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας, να διευκολύνονται εκείνες οι περιπτώσεις που ο πολίτης σε ορεινούς οικισμούς θέλει να καλύψει προσωπικές ανάγκες με 1,5 τόνο για το χειμώνα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις συγκυρίες, πάντα με τον έλεγχο των δασικών υπηρεσιών, για περισσότερες άδειες στους ορεινούς όγκους.

Προσπαθούμε να συγκεράσουμε την ανάγκη που υπάρχει στα χωριά αλλά και να προασπίσουμε το φυσικό μας πλούτο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ.
----------------------------------------------
Πηγή: Έθνος
----------------------------------------------