Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τι συμβαίνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Τι συμβαίνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου; Ποια είναι τα συμπτώματα; Πως διώχνουμε τα κουνούπια; Τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε; Τι έγινε με τους ψεκασμούς; Ενημερώσου υπεύθυνα.
Τα κουνούπια περα από ενοχλητικά φαίνεται ότι είναι και δυνητικά επικίνδυνα. H λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μπήκε πλέον στη ζωή μας, είναι ένα νόσημα, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών μας ενημερώνει ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, επικ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Όπως αναφέρει, ο ιός σπανιότατα μεταδίδεται μέσω μετάγγισης ή μετά από μεταμόσχευση μολυσμένου οργάνου. Γι αυτόν τον λόγο όμως είναι απαραίτητα και μέτρα που αφορούν την αιμοδοσία κάθε φορά που μπαίνουμε στην εποχή μετάδοσης του ιού που είναι κυρίως οι καλοκαιρινοί μήνες. Ευτυχώς πάντως ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η λοίμωξη με τον ιό κατά κανόνα είναι ασυμπτωματική δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου το 80%) δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Όμως περίπου 1 στους 4 (20%) εμφανίζει τον περίφημο πυρετό του Δυτικού Νείλου. Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας η/ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει κούραση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, εμετούς, δερματικό εξάνθημα και ίσως και διόγκωση των λεμφαδένων. 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 2-14 ημέρες μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού και συνήθως περνούν από μόνα τους μετά από περίπου 3 -10 ημέρες ασθένειας. Σε λιγότερο από έναν στους 100 ασθενείς που μολύνονται με τον ιό εμφανίζεται η σοβαρή μορφή της νόσου με εκδηλώσεις από το Νευρικό σύστημα όπως κυρίως η εγκεφαλίτιδα (εμφανίζεται με πυρετό και διαταραχές του επιπέδου συνείδησης) και/η μηνιγγίτιδα (εμφανίζεται με πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα), ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανισθεί μια μορφή που μοιάζει με πολιομυελίτιδα με εκδήλωση παράλυσης των μυών.

Mέτρα πρόληψης

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο ανθρώπινο εμβόλιο έναντι του ιού ένα καινούργιο εμβόλιο δοκιμάστηκε με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την δημιουργία αντισωμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γνωρίζουν τεράστια και πολύ δύσκολη να ελεγχθεί επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου από το 1999 έως σήμερα. Έως να ανευρεθεί κάποιο ειδικό αντι-ιικό φάρμακο ή να τεθεί στην κυκλοφορία κάποιο εμβόλιο οι σημαντικότεροι τρόποι προστασίας από τον ιό αυτή την στιγμή είναι τα μέτρα κατά των κουνουπιών, τονίζει ο καθηγητής.

Διώξτε τα κουνούπια

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ
  • Το ειδικό εντομοαπωθητικό προϊόν πρέπει να επαλείφεται μετά από τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα).
  • Το ειδικό εντομοαπωθητικό πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο πάνω στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και επάνω από τα ρούχα. o Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ
  • Τα συνηθισμένα εντομοκτόνα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλές μορφές όπως π.χ. ως αερόλυμα (αεροζόλ), ως ταμπλέτες, ως εξατμιζόμενο διάλυμα, ως σπιράλ (τα γνωστά σε όλους «φιδάκια»). Περιέχουν ειδικές χημικές ουσίες κατά των κουνουπιών όπως τα πυρεθρινοειδή με πιο γνωστή την περμεθρίνη. o Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Αυτήν την εποχή πρέπει όσο και αν είναι δύσκολο αυτό να χρησιμοποιούμε ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών δηλαδή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα και κατά τις δραστηριότητες που μπορεί να μας εκθέσουν σε τσίμπημα (π.χ το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού το οποίο καλό είναι να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες που τα κουνούπια τσιμπούν λιγότερο).
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Η χρησιμοποίηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού). που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών οι οποίες πρέπει περιοδικά να ελέγχονται και να συντηρούνται.
  • Η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  • Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά μέτρα για τα κουνούπια

  • Η απομάκρυνση οιουδήποτε στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά. Τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών ώστε αυτά να πολλαπλασιάζονται περαιτέρω. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
  • Το κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων και των φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
  • Η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Τι έγινε με τους ψεκασμούς και γιατί δεν έγιναν

Ουσιαστική σημασία έχουν οι έγκαιροι ψεκασμοί οι οποίοι πραγματοποιούνται από τις τοπικές αρχές ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη προφύλαξης από τα κουνούπια, σε ατομικό επίπεδο. Δυστυχώς υπήρξαν καθυστερήσεις σε κάποιες περιοχές στις περίφημες προνυμφοκτονίες (πρώιμοι ψεκασμοί) που πρέπει να γίνονται Μάρτιο-Απρίλιο. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν σε θέματα έγκαιρων προμηθειών και έλλειψης κονδυλίων…

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας (ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50) και οι ανοσοκατεσταλμένοι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όταν μολυνθούν με τον ιό. Όσο αυξάνει η ηλικία τόσο αυξάνει περισσότερο και ο κίνδυνος.
Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα (όπως π.χ. ψηλό πυρετό με έντονους πονοκεφάλους και σύγχυση ή αποπροσανατολισμό) θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και πιθανόν να κριθεί αναγκαία από την/τον ιατρό η νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Η νοσηλεία έχει κυρίως τον χαρακτήρα υποστήριξης (π.χ. παρακολούθηση και αντιμετώπιση του πυρετού, χορήγηση υγρών, υποβοήθηση της αναπνοής και νοσηλευτική φροντίδα) μιας και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη.

Επικίνδυνες περιοχές - Προστασία

Οι τρόποι προστασίας είναι απλοί και αναφέρονται διεξοδικά στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr), σε φυλλάδια που κυκλοφορούν αλλά και σε διαφημιστικό σποτ που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ. «Από λοίμωξη με τον ιό κινδυνεύουν όλοι οι κάτοικοι περιοχών, όπου βρίσκεται ο ιός. Χαρακτηριστικά το πρώτο φετινό περιστατικό παρουσιάστηκε από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής στην οποία αρκετές ημέρες πριν είχαν ανευρεθεί κουνούπια θετικά στον ιό.
Σύμφωνα με δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αττική έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας ενημέρωσε και για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία).» τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Πριν λίγες ημέρες στις 16 Ιουλίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε για την εργαστηριακή διάγνωση του 1ου περιστατικού λοίμωξης από Ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορούσε σε άνδρα 78 ετών, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν ανέφερε ιστορικό μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Έως και τις 24 Ιουλίου 2013 έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερα περιστατικά λοίμωξης από το Ιό του Δυτικού Νείλου που δύο αφορούν κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και δύο αφορούν κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Επειδή αναμένεται η κυκλοφορία του ιού και κατά το φετινό καλοκαίρι πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε κατά το δυνατόν να προστατευτούμε από τα κουνούπια και να είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εάν αυτό είναι απαραίτητο», καταλήγει ο καθηγητής, σημειώνοντας πως το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλέφωνο 2105212054) είναι στην διάθεση του κοινού για οποιοδήποτε ερώτημα. 
 ----------------------------------
Πηγή:  iatronet.gr
----------------------------------