Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Εργασίας Κ. Γιάννη Βρούτση



Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
Πειραιάς, 04/07/2013
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εργασίας Κ. Γιάννη Βρούτση
Η Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας συνέταξε στις 04/06/1969 τη Διεθνή Σύμβαση 129 με σκοπό τον καθορισμό του πλαισίου για την επιθεώρηση εργασίας στη γεωργία. Η συγκεκριμένη σύμβαση εμπεριέχει μία σειρά μέτρων που διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ της επιθεώρησης εργασίας και των γεωργικών επιχειρήσεων, μέτρα τα οποία χρειάζονται αναβάθμιση με δεδομένο ότι η σύμβαση αυτή είναι του 1969.
Επιπλέον, σχετική σύσταση περί κύρωσης της ανωτέρω Σύμβασης, περιλαμβάνεται και στις υποδείξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, έπειτα από την πρόσφατη αξιολόγηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η ελληνική πολιτεία παρά τα όσα συμβαίνουν στην απασχόληση στο γεωργικό τομέα, γεγονότα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη θέσπισης και εφαρμογής διατάξεων που αναφέρονται στην επιθεώρηση της γεωργικής εργασίας, δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση αυτή. Η μη κύρωσή της καθιστά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) αναρμόδιο να επιθεωρήσει ανοικτούς χώρους εργασίας με αποτέλεσμα να απουσιάζει οποιοσδήποτε έλεγχος από τη μεριά του υπουργείου εργασίας. 
Eρωτάται o αρμόδιος Υπουργός:
1.      Πότε σκοπεύει να κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση 129 για την επιθεώρηση της γεωργικής εργασίας;
2.      Με ποιους επιπλέον κανονισμούς που εξειδικεύουν και επικαιροποιούν τη συγκεκριμένη σύμβαση σκοπεύει να προστατεύσει τις νόμιμες συνθήκες εργασίας στη γεωργία;
Η καταθέτουσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση