Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Δελτίο τύπου για την εξέλιξη του ζητήματος του ΚΤΕΟ στα νησιά του Αργοσαρωνικού




Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄Πειραιά
1-7-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Εξαίρεση τεχνικού ελέγχου οχημάτων σε νησιά του Αργοσαρωνικού κάτω των 5000 κατοίκων»

Το Μάιο του 2013 η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση κατέθεσε στη Βουλή αναφορά ζητώντας την ανάκληση απόφασης που αφορούσε τον έλεγχο ΚΤΕΟ όλων των οχημάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων που προκαλούσε η εφαρμογή της.

Στις 20/6/2013 το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωνε τη βουλευτή ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη βάσει των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου (οδηγία 2009/40/ΕΚ και 2010/48/Ε.Ε) αλλά και απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης (αριθμός 15141/1890/ΦΕΚ 837Β) να υποβάλλει όλα της τα οχήματα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

Για τα νησιά όμως, κυρίως τα μικρά , ο έλεγχος αυτός δημιουργούσε μια σειρά από προβλήματα, όπως η υποχρέωση  του ιδιώτη νησιώτη να διανυκτερεύσει στην πόλη του Πειραιά προκειμένου να περάσει από  τεχνικό έλεγχο το όχημα του αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη από την πολιτεία για κινητή μονάδα ΚΤΕΟ στις περιοχές που δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κέντρα . Η ρύθμιση για την εξαίρεση των μικρών νησιών κάτω των 5.000 κατοίκων έως ότου ρυθμιστεί το ζήτημα της κινητής μονάδας ήταν συνεπώς αναγκαία.  

Το θέμα του τεχνικού ελέγχου οχημάτων θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου και πιστεύουμε ότι κι εκεί  θα ψηφιστεί η ρύθμιση για εξαίρεση από την υποχρέωση αυτή των οχημάτων που κυκλοφορούν στα νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων. Στην ίδια κατεύθυνση της διευκόλυνσης των κατοίκων των μικρών νησιών κινήθηκε και η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη νήσων Θ. Κατσικάρη που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους των  νησιών Αργοσαρωνικού  να περάσουν τα οχήματά τους που ταξινομήθηκαν ως και 31.12.2002 από περιοδικό τεχνικό έλεγχο στη διάρκεια ενός χρόνου από την ημερομηνία έκδοσής της, δηλ από 10-6-2013 έως και     9-6-2014, και όχι άμεσα και ταυτόχρονα όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.