Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Οι περιοχές που μέχρι σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έχουν εξαιρέσει από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας

Η μειωμένη καρποφορία στα ελαιόδεντρα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι μειώσεις σε ορισμένες περιοχές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί και να εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας. 


Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο έντονο στην Κρήτη, όπου οι μισές περιοχές του νησιού είναι εκτός προγράμματος δακοκτονίας. Μια μετά την άλλη οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. ανακοινώνουν περιοχές που θα βγουν εκτός προγράμματος. Στις περιοχές που εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας, οι ελαιοκαλλιεργητές που τα δέντρα τους τυγχάνει να έχουν παραγωγή, καλούνται να προστατεύσουν την εσοδεία τους με δική τους μέριμνα και δαπάνη, σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Μέχρι σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα:

Πελοπόννησος
Στη Λακωνία κάποιες περιοχές αναμένεται να βγουν εκτός προγράμματος αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασισθεί. Στη Μεσσηνία και την Κορινθία το πρόγραμμα δακοκτονίας θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλευράς, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, «φέτος η δακοκτονία ξεκίνησε στην Τριφυλία στις 6 Ιουλίου και στην υπόλοιπη Μεσσηνία στις 7 Ιουλίου. Αν και έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την καρπόδεση και αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή, η δακοκτονία θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Μεσσηνίας».

Φωκίδα
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας αναφέρει ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί θα γίνουν σε τμήματα του ελαιώνα Άμφισσας όπου παρατηρήθηκε ότι η συγκέντρωση καρποφορίας σε ποσοστό και έκταση που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές εφαρμογής της προληπτικής μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών για την προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο της ελιάς και όχι σε μεμονωμένα κτήματα.
Οι περιοχές αυτές είναι:
1. Το νότιο τμήμα του άξονα Ιτέας – Κίρρας
2. Το τμήμα «Κακανού – Δέλτα Χρισσού – Καλύβα Χρισσού»
3. Το τμήμα «Αγία Μαρίνα – Μελίσσι»
4. Εκατέρωθεν της οδού Αμφισσας – Ιτέας πλησίον του οικισμού Άμφισσας
5. Το τμήμα «Ξηροκάμινος – Κουμπούλοι»
6. Ελαιοκομικές περιοχές Δεσφίνας
Στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές συμπεριλαμβανομένων και αυτών της λαδοελιάς (παραλιακή ζώνη) δεν θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών.

Κρήτη
Κάθε μέρα που περνάει η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη γίνεται χειρότερη. Αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, εκτός δακοκτονίας θέτουν τη μία μετά την άλλη τις ελαιοκομικές περιοχές επειδή δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στην Π.Ε. Ηρακλείου η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 20.000 τόνους (όταν μια μέση χρονιά ήταν 50.000 τόνοι).

Ηράκλειο
Στο νομό Ηρακλείου, εκτός δακοκτονίας, αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, θα μείνουν τα βόρεια παράλια σε μία απόσταση προς την ενδοχώρα περίπου 15 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν όμως και ολόκληρες περιοχές στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου που δεν έχουν καρπούς.
Οι τοπικές Κοινότητες που εξαιρούνται από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας είναι:
Δήμος Ηρακλείου
Αγ. Σύλλας, Άγιος Μύρωνας, Βασιλειές, Βενεράτο, Δαφνές, Καλλιθέα, Κεράσια, Κυπαρίσσι, Πενταμόδι, Πετροκέφαλο, Προφήτης Ηλίας, Ρουκάνι, Σίβας , Σκαλάνι, Φοινικιά, Φορτέτσα
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Αγίου Βασιλείου Πεδιάδος, Άνω Αρχάνες, Καλλονή, Καταλαγάρι, Κάτω Αρχάνες, Κουνάβοι
Δήμος Μαλεβυζίου
Αχλάδα, Καμάρι, Κεραμούτσι, Κρουσώνας, Μονή, Ρογδιά, Τύλισσος
Δήμος Μινώα
Αγ. Τριάδα – Μ. Αγκαράθου
Δήμος Χερσονήσου
Ελιά, Άνω και Κάτω Βάθεια, Ανώπολη, Βορίτσι, Γαλύπε, Γούβες, Καινούργιο Χωριό, Καλό Χωριό, Κοκκίνη Χάνι – Γούρνες, Κόξαρη, Λιμένας Χερσονήσου, Μάλια, Χαρασσό.

Λασίθι
Δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Λασιθίου, αφού αυτό εφαρμόζεται μόνο όταν η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι πάνω από το 25% μιας πλήρους εσοδείας. Δακοκτονία θα εφαρμοστεί μόνο στις αγροτικές περιοχές των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων:
Στο Δήμο Σητείας: Αγία Τριάδα, Κατσιδώνι, Κρυά, Σκορδύλο, Δάφνη, Ρούσα Εκκλησιά, Αγία Φωτιά, Σταυρωμένο, Χαμέζι, Χανδράς, Χρυσοπηγή.
Στο Δήμο Ιεράπετρας: Άγιος Στέφανος, Ιεράπετρα, Καλαμαύκα, Κάτω Χωριό, Μύθοι, Μύρτος, Μάλλες, Μεταξοχώρι, Χριστός, Σταυροχώρι.

Ρέθυμνο
Στο νομό Ρεθύμνης θα ψεκαστούν μόνο 1 εκατομμύριο δέντρα, επί συνόλου 5 εκατομμυρίων. Εκτός δακοκτονίας βγαίνουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες θα γίνει δακοκτονία στο 50%.

Χανιά
Στο νομό Χανίων δεν θα γίνει ψεκασμός σε 1.500.000 δέντρα επί συνόλου 7.171.500 δέντρων. Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε συγκεκριμένα ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του δάκου της ελιάς οι παρακάτω Δημοτικές Κοινότητες, Τοπικές Κοινότητες και οικισμοί που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δήμων και στα οποία η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται κάτω του 25%.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται από τη δημόσια δακοκτονία:
Δήμος Καντάνου - Σελίνου: Οικισμός Φλωρίων της Τ.Κ. Καντάνου, Οικισμοί Ανύδρων και Παλαιόχωρας της Τ.Κ. Παλαιόχωρας.
Δήμος Κισάμου: Οικισμός Λιβάδια της Τ.Κ. Αμυγδαλοκεφαλίου, Οικισμός Μονής Χρυσοσκαλιτίσσης της Τ.Κ. Βάθης, Τ.Κ. Γραμπούσας, Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Δραπανιά, Τ.Κ. Περβολακίων, Τ.Κ. Ποταμίδας, Τ.Κ. Ρόκας, Τ.Κ. Σφακοπηγαδίου εκτός από τον Οικισμό Αρμενοχωρίου, Τ.Κ. Φαλελιανών, Τ.Κ. Χαιρεθιανών.
Δήμος Πλατανιά: Τ.Κ. Ανώσκελης, Τ.Κ. Βουκολιών εκτός από τον Οικισμό Κεφάλας, Τ.Κ. Νεριανών, Τ.Κ. Αφράτων, Τ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Καληδονίας, Τ.Κ. Κολυμπαρίου, Τ.Κ. Νοχιών, Τ.Κ. Ραβδούχας, Τ.Κ. Ροδωπού, Τ.Κ. Γερανίου.
Δήμος Χανίων: Δ.Κ. Αρωνίου, Δ.Κ. Κουνουπιδιανών, Τ.Κ. Στερνών, Τ.Κ. Απτέρων.


Μαγνησία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Μαγνησίας ενημερώνονται οι ελαιοπαραγωγοί ότι στις παρακάτω περιοχές των Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων δεν θα εφαρμοστεί κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, καθότι το ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται ότι είναι μικρότερο του 20% ή δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εργολαβική ανάληψη του έργου της δακοκτονίας.
Οι περιοχές αυτές είναι:
1. Προμύρι
2. Μηλίνα
3. Τρίκερι
4. Ζαγορά
5. Μακρυρράχη
6. Πουρί
7. Τσαγκαράδα
8. Ξουρίχτι
9. Λαμπινού
10. Καλαμάκι
11. Ν.Αγχίαλος
12. Σέσκλο
13. Μελισσάτικα
14. Διμήνι
15. Κεραμίδι
16. Βένετο
17. Αλόννησος
18. Σκόπελος
19. Γλώσσα και Κλήμα Σκοπέλου
20. Σκιάθος

Λέσβος
Στη Λέσβο είναι η δεύτερη χρονιά που για το έργο της δακοκτονίας γίνεται διαγωνισμός ανάληψης από ιδιώτη. Ωστόσο πρόβλημα αποτελεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απορρίψει το φάκελο της εταιρείας που θα αναλάμβανε τη δακοκτονία. Για τη δυσμενή εξέλιξη ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης το Περιφερειακό Συμβούλιο και γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια θα καταθέσει άμεσα ένσταση. Αν η ένσταση της Περιφέρειας δεν γίνει δεκτή τότε θα έχουμε επαναδημοπράτηση του έργου και ουσιαστικά δεν θα έχει νόημα να γίνει δακοκτονία στο τέλος του καλοκαιριού. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη αλλά μέσα στα όρια, ώστε να μην επηρεάσει την εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας στο νησί.
----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------