Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ακόμη δεν έχει υπογραφεί η αγορανομική διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στη συσκευασία του μελιού

Από τον Ιούνιο περιμέναμε να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση για την εκπαίδευση στη μελισσοκομία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, δηλώνουν στον ΑγροΤύπο οι μελισσοκόμοι. Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εκτός από την ελληνική αγορά το μέλι μας άρχισε να «κατακτά» και τις αγορές του εξωτερικού». Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η καθυστέρηση εφαρμογής της αγορανομική διάταξη για την αναγραφή στην ετικέτα της συσκευασίας της χώρα συγκομιδής (δηλαδή μέλι Βραζιλίας, Κίνας κ.α.).


Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, «η συγκεκριμένη διάταξη θα έπρεπε να έχει εκδοθεί από πέρσι. Όπως όμως όλα δείχνουν αν και έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, η «εμπλοκή» στο θέμα του ωραρίου των μαγαζιών, έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει και αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Βλέπετε όλα αυτά περιλαμβάνονται στο νέο αγορανομικό κώδικα. Ακόμη ο κλάδος ζητάει από την κυβέρνηση στη νέα αγορανομική διάταξη να υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή στα τελωνεία των ποσοτήτων των εισαγόμενων μελιών από τις χώρες της ΕΕ».

Η φετινή παραγωγή
Φέτος τα «ανοιξιάτικα μέλια» δεν είχαν καλή παραγωγή λόγω της συνεχούς εναλλαγής των καιρικών συνθηκών. Αντίθετα το μέλι από το θυμάρι θα έχει μια καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι.
Αυτή την εποχή ολοκληρώθηκε η παραγωγή για το μέλι ελάτου, όπου στη Βυτίνα ήταν ακόμη μια πολύ κακή χρονιά, ενώ αντίθετα στην Κεντρική Ελλάδα είχαμε μια καλή παραγωγή.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα βαμβάκια, ο ηλίανθος και από τον Αύγουστο το πεύκο.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, αυτές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με τις περσινές. Αύξηση μπορεί να παρουσιάσουν οι τιμές για το μέλι από έλατο, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην παραγωγή του Μαινάλου.

Αύξηση των εξαγωγών
Πάντως ο κ. Ντούρας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για εξαγωγές. «Από πέρσι ξεκίνησε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις χώρες του εξωτερικού για το ελληνικό μέλι. Άρχισαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα από την παρουσίαση των ελληνικών μελιών στο παγκόσμιο συνέδριο της μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας, πριν από τρία χρόνια. Από τότε οι τυποποιητές του εξωτερικού άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά μέλια. Αυτό έφερε μια αύξηση των εξαγωγών, που πέρσι έφτασαν γύρω στους 1.200 τόνους. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και φέτος. Το πρόβλημα είναι αν θα έχουμε την ανάλογη παραγωγή για να κάνουμε εξαγωγές».
--------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------