Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ανάγκη άμεσης καταγραφής των επιλέξιμων βοσκοτόπων, ώστε να καταφέρουν οι κτηνοτρόφοι να εισπράττουν την άμεση ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ

Κατά 25% - 30% θα ήταν μειωμένα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ελλάδα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όμως εξαιτίας της ένταξης των βοσκοτόπων στις επιλέξιμες εκτάσεις το ψαλίδισμα των κονδυλίων για τον πρώτο Πυλώνα φτάνει στο 8,6% και αυτό διότι προβλέπεται ανακατανομή πόρων κυρίως υπέρ των νεοεισερχομένων χωρών, που εντάχθηκαν στην ΕΕ. 

Αυτά ανέφερε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αναστάσιος Χανιώτης, κατά την παρουσίαση που έκανε για την συμφωνία της νέας ΚΑΠ, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα. Όπως απάντησε όμως ο κ. Χανιώτης σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, για να «κερδίσει» η χώρα μας τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρουσιάζεται με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων είναι ότι θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να εισπράττουν τις άμεσες ενισχύσεις. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο τα δικαιώματα θα πηγαίνουν στον χρήστη του βοσκότοπου και όχι στον ιδιοκτήτη.

Υπάρχει όμως στη χώρα μας και ακόμη ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί και αφορά τους λεγόμενους κοινόχρηστους βοσκότοπους, δηλαδή όταν βόσκουν πολλοί κτηνοτρόφοι στην ίδια περιοχή. Εκεί ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι με τη νέα ΚΑΠ δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους κτηνοτρόφους να ιδρύσουν Ομάδες, ώστε να μπορούν να εισπράττουν τις ενισχύσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν θα συνδεθεί η βασική ενίσχυση που θα στηρίζεται στο βοσκότοπο με ένα όριο πυκνότητας βόσκησης. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα όρια της πολλαπλής συμμόρφωσης που έχουν μεγάλο εύρος, περίπου 0,2-3 ΜΜΖ/εκτάριο (όπου ΜΜΖ = Μεγάλη Μονάδα Ζώων). Είναι ένα σημείο που θα πρέπει να μελετηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει σχετικά μεγάλη απόκλιση αντιστοιχίας βοσκοτόπου προς ζωικό κεφάλαιο, από χωριό σε χωριό (Τοπική Κοινότητα), στα πλαίσια του οποίου γίνεται και η κατανομή του βοσκότοπου από τους Δήμους. Γίνεται κατανοητό, ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση, να αποφεύγεται η στρέβλωση της αγοράς και του ανταγωνισμού, και να μην υπάρξει μια ανατίμηση των ενοικίων των βοσκοτόπων.

Συνολικά η χώρα μας την περίοδο 2014-2020 θα λάβει περίπου 15,5 δισ. ευρώ από τον πρώτο Πυλώνα και 4 δισ. ευρώ για τα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης (δεύτερο Πυλώνα). Η νέα ΚΑΠ θα προβλέπει και την ενίσχυση στις Ομάδες Παραγωγών για τους τομείς των οπωροκηπευτικών, γάλακτος, ελαιολάδου και τεύτλων, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας. Επίσης θα συνεχιστεί η ενίσχυση για το πριμ στο σκληρό σιτάρι. Έχουμε και κάποιες μικρές αλλαγές στην αποθεματοποίηση.

Εξίσου σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι τα ποσοστά της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης, που θα μπορεί να δίνεται σε συγκεκριμένα προϊόντα που θα επιλέξει το κράτος μέλος, γίνεται 8% για την Ελλάδα, από 5% που είναι σήμερα. Προβλέπεται ακόμη ποσοστό 2% για τα πρωτεϊνούχα προϊόντα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να ενθαρρυνθεί η γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή σε ορισμένες «ευαίσθητες» περιοχές της χώρας μας. «Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ότι η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης με την παραγωγή θα σημάνει αυτομάτως και μείωση της άμεσης ενίσχυσης», τόνισε ο κ. Χανιώτης.

Πάντως ο κ. Χανιώτης υποστήριξε ότι θα χρειαστεί ακόμη περίπου ένας χρόνος μέχρι να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί κανονισμοί, με το κύριο βάρος της ευθύνης να πέφτει στην Ελλάδα, που αναλαμβάνει, από 1/1/2014, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη νέα ΚΑΠ δίνεται πολύ μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για τη γεωργική πολιτική που θα ακολουθήσουν, έχοντας όμως κατά νου ότι υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως περιβαλλοντικού χαρακτήρα και υπάρχει αναδιανομή πόρων στον πρώτο Πυλώνα. Έτσι η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη να ξεκαθαρίσουν ποιοι θα είναι «ενεργοί» αγρότες. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο όρος νέοι αγρότες και αν θα περιλαμβάνει και τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα αγρότες. Μέχρι το 2019 θα υπάρξει μεταβατική περίοδο για την εξομοίωση των ενισχύσεων.
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------