Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Εορτασμός των επετείων της «6ης & 9ης Ιουλίου στο Δήμο Ελαφονήσου

Τις επετείους της 6ης Ιουλίου του 1850 «Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα»και της 9ης Ιουλίου «Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», θα γιορτάσουν Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, τις προσεχείς ημέρες. Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Σύλλογοι και Φορείς της Ελαφονήσου θα πλαισιώσουν τον εορτασμό της διττής επετείου που κορυφώνεται το πρωί της 9ηςΙουλίου με την πραγματοποίηση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας -χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου- τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο λιμάνι του νησιού παρουσία πλήθους προσκεκλημένων. 

Το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου θα μας μεταφέρει η Φιλόλογος, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελαφονήσου, Αικατερίνη Χατζηκουμπάρογλου , η οποία και θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Στις 6 Ιουλίου του 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα.  Στις 9 Ιουλίου γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ελαφονήσου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία του τόπου και τιμούμε τους Ελαφονησιώτες, αυτούς που με αγώνες και θυσίες διαμόρφωσαν τη νεότερη ιστορία της περιοχής του Δήμου Ελαφονήσου. Η διπλή επέτειος της 6ης & 9ης Ιουλίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 6 Ιουλίου με τα εγκαίνια της Έκθεσης βιβλίου και της Έκθεσης χειροποίητων ειδών και έργων τέχνης που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελαφονησιωτών «ο Φιλόπατρις» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου, αντίστοιχα. Παραμονή της 9ης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ελληνικών παραδοσιακών χωρών από το χορευτικό της Ελαφονήσου και την Αντωνία Τζερεφού, ενώ το βράδυ της Τρίτης, 9Ιουλίου, στην πλατεία του λιμανιού Ελαφονησιώτες και επισκέπτες του νησιού θα γιορτάσουν σε ένα αυθεντικό νησιωτικό γλέντι που παραδοσιακά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου.

-------------------------------
Πηγή:  elafonisos.gov.gr
-------------------------------