Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Θετική απάντηση Κομισιόν για αποζημίωση αμπελουργών μέσω ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η ΚΕΟΣΟΕ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με ένα "λιτό email προς τον ΕΛΓΑ", η Κομισιόν ενέκρινε την αποζημίωση των αμπελουργών μέσω των ΠΣΕΑ για την κάλυψη ζημιών από την επέλαση του περονόσπορου το 2011. «Το αποτέλεσμα είναι καρπός μιας επίμονης προσπάθειας που ξεκίνησε η ΚΕΟΣΟΕ από το καλοκαίρι του 2011, πείθοντας το ΥΑΑΤ να συστήσει Ομάδα Εργασίας για την τεκμηρίωση της ευθύνης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όταν παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των αμπελοκαλλιεργητών δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η εξάπλωση του περονόσπορου», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Οργάνωση.

Τα επόμενα που θα πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευρά ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των αμπελουργών, αφορούν την μεθοδολογία προσέγγισης των ζημιών ανά δικαιούχο και τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, που η ΚΕΟΣΟΕ, εκτιμά ότι θα δοθούν το 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και έχει γράψει ο ΑγροΤύπος μετά την κατάθεση από ελληνικής πλευράς, του φακέλου στην Κομισιόν, η Ευρωπαική Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, τα οποία παρείχαμε μέσω του ΕΛΓΑ. Εκ του αποτελέσματος, διαφαίνεται ότι και ο ΕΛΓΑ και η Επιτροπή, έπεισαν την Commission για την έγκριση της αποζημίωσης.

«Είναι γεγονός ότι τα ερωτήματα που έθεσε η Commission, εμπεριείχαν το σπέρμα της αμφιβολίας για την επέλευση ακραίων φαινομένων, οι Δημόσιοι λειτουργοί και οι Πανεπιστημιακοί όμως με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο, ανέτρεψαν κάθε αμφιβολία, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που “θέλει” το Δημόσιο Τομέα “αποδιοπομπαίο τράγο”», τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΕΟΣΟΕ.

Και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί νέα μάχη από τον ΕΛΓΑ στο υπουργείο Οικονομικών γιατί η οικονομική κρίση έχει μειώσει τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
-----------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------------------