Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί Πρόγραμμα Νέων Αγροτών που θα είναι ανάλογο με αυτό του 2009. Ποιοι θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση

Στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ύψους 100 εκατ. ευρώ – που ανακοίνωσε την Δευτέρα (8 Ιουλίου) ο Αναπληρωτής Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χαρακόπουλος – αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο παραιτηθείς ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Το χρηματικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστεί από τη μετακίνηση κονδυλίων κατά το 2014 και το 2015 από προγράμματα που μέχρι σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή απορρόφηση. Το Πρόγραμμα βέβαια θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν. Όπως υποστήριξε ο ειδικός γραμματέας τα πράγματα θα είναι περίπου όπως στην προκήρυξη του 2009. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αρκετοί υποψήφιοι, και το ενδιαφέρον θα είναι εξαιρετικά υψηλό. Η ανεργία έχει φέρει πολύ κόσμο σε απόγνωση και δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν την προκήρυξη ενός προγράμματος «Νέων Αγροτών». Η προκήρυξη του 2009, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί κάποιος στο Πρόγραμμα, ανέφερε τα εξής:

1. Δικαιούχοι Υποψήφιοι Νέοι Γεωργοί

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40o έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης.

β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου.
Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής:
· Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού.
· Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

γ) Η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή (0,5) Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 Μ.Α.Ε. = 1750 ώρες απασχόλησης ανά έτος) και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του Κεφ. I.Γ2 της αναλυτικής Πρόσκλησης του Μέτρου.

δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.

στ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις.

Ο όρος της πρώτης φοράς για την εγκατάσταση του υποψηφίου ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να τύχει των ενισχύσεων του Μέτρου, εκπληρώνεται εφόσον το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση και της λήψης της απόφασης έγκρισης δεν υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες.

2. Επίτευξη Δεσμευτικών Στόχων Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Οι Νέοι Γεωργοί που θα κριθούν δικαιούχοι οφείλουν να επιτύχουν το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου εντός 5 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.

Οι δεσμευτικοί στόχοι του Επιχειρηματικού Σχεδίου:
α) Δημιουργία γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερου της μιας (1) ΜΑΕ και εισοδήματος μεγαλύτερου του 80% του εισοδήματος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά) με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται βελτίωση του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά 10% τουλάχιστον σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

β) Υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανελλιπώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως από τη λήψη ή μη ενιαίας ενίσχυσης.

γ) Απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης, με παρακολούθηση μαθημάτων διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών αναλόγου κατευθύνσεως, από κέντρο κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστοποιημένο από το ΕΚΕΠΙΣ.

δ) Εγγραφή στον ΟΓΑ ως κυρίου Ταμείου Ασφάλισης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης. Η αίτηση ασφάλισης πρέπει να υποβληθεί εντός του πρώτου έτους από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης.

ε) Απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες
στ) Εγγραφή στο Μητρώο εντός 24 μηνών το πολύ από την απόφαση έγκρισης πράξης και διαρκής ενημέρωση των μεταβολών μέχρι τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά.

Ύψος ενίσχυσης
Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε 3 δόσεις. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------