Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων επιβάλλεται φόρος για όλα τα αγροτεμάχια, που θα ξεκινάει από 1 ευρώ το στρέμμα

Ολοκληρώνεται η συμφωνία για την φορολογία των ακινήτων. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αφορά όλα τα εντός και εκτός σχεδίου αγροτεμάχια ή κτίσματα. Δεν εξαιρούνται οι κατά επάγγελμα αγρότες. Περιορισμένες απαλλαγές και ελαφρύνσεις προβλέπονται μόνο για συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Στην δικομματική επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης το τελικό σχέδιο, που πήρε το «πράσινο φως» και από την τρόικα. Η επιβολή του φόρου αφορά όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου του 2014, χωρίς αφορολόγητο όριο και αποσύνδεση από την ΔΕΗ. Ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα ισχύσει για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λ.π.). Θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα – φιλέτα.

Το 1 ευρώ ανά στρέμμα θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται. Για την διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή, πεδινή, παραθαλάσσια περιοχή), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λ.π.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.α.

Το θέμα της φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,1 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένουν «γραπτώς» την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και διευκρινίσεις επί ορισμένων θεμάτων που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ουσία, με βάση την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε το 2011 και το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και συνεχίζει να επιβάλλεται και φέτος με την ονομασία Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Οι βασικές διαφορές που θα έχει το νέο σύστημα φορολόγησης σε σύγκριση με το «χαράτσι» είναι δύο:

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίου οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα έχει πολύ περισσότερα κλιμάκια και πολύ περισσότερους συντελεστές σε σύγκριση με την κλίμακα υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ.
Ειδικότερα για τα εντός σχεδίου, ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, τα λοιπά κτίσματα και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές.

Μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύτεκνοι και ανάπηροι, θα εξαιρούνται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή θα καταβάλλουν φόρο με μειωμένους συντελεστές. Όπως ανέφεραν χθες πηγές που συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ισχύουν οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για το έκτακτο τέλος ακινήτων. Για τα «φτωχά» νοικοκυριά το εισόδημα που δηλώνουν δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και των 8.000 ευρώ προκειμένου για έγγαμο. Το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστική συμφωνία και οι λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος φορολογίας ακινήτων για το 2014 και μετά. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την δόση, θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------