Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

«Καταγγείλετε διεφθαρμένους ΔΥ και θα πάρετε bonus»

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων θα είναι και το μπόνους το οποίο θα δίνεται σε υπαλλήλους που προχωρούν σε μία τέτοια ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υλοποιήσει τον θεσμό του whistleblowing - (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), ως ένα από τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα.

Ηδη, προωθείται η σχετική νομοθετική ρύθμιση από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης, με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκτός από τα κίνητρα, για τους whistleblowers θα θεσπιστεί ειδικό νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα. Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών.

Τον κεντρικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.
------------------------
Πηγή: mynews.gr 
------------------------