Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Απάντηση Βρούτση στον Γρηγοράκο για την αναστολή της λειτουργίας των υποκ. ΙΚΑ σε Μολάους και Γύθειο.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε την ερώτηση με αρ. πρωτοκόλλου 9655/12-04-2013 προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των παραρτημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  Μολάων και Γυθείου του Νομού Λακωνίας. 

Στην ερώτησή του, ο κ. Γρηγοράκος παρέθεσε τις εγγενείς αδυναμίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περίπτωση της αναστολής λειτουργίας των ανωτέρω παραρτημάτων –υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το Σεπτέμβριο του 2001 έχει καταργηθεί και το παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της ακριτικής Νεάπολης – τόσο για τους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών όσο και για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτά…
…Το εύρος των περιφερειών, η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και το κακό οδικό δίκτυο που αυξάνουν τη χρονική διάρκεια της μετακίνησης αλλά και την ταλαιπωρία και το κόστος, συμπεριλαμβάνονται στις σοβαρές αιτίες που καταστούν δυσχερέστατη την μετακίνηση των πολιτών, ειδικά εκείνων μεγάλης ηλικίας, καθώς και των εργαζομένων.

…Στην ανωτέρω ερώτηση, ο Υπουργός,  κ. Βρούτσης Ιωάννης, απάντησε ότι οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνική ασφάλιση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επιβάλλουν ανακαθορισμό του ρόλου και της οργάνωσης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
…Οι αλλαγές αυτές είναι δομικές, όπως η ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όλων των ασφαλιστικών ταμείων σύνταξης των μισθωτών, ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την υπαγωγή του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη των λειτουργιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
…Από την άλλη, το «πάγωμα» των προσλήψεων και η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση δράσεων ώστε να επιτευχθούν αποτελεσματικότερος έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και βελτίωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.
…Προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται οι παρεμβάσεις: 1) της συνένωσης των λειτουργικών Μονάδων για μείωση του κόστους και 2) της κατανομής των υπαλλήλων σε λιγότερες Μονάδες που θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των Παραρτημάτων  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μολάων και Γυθείου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων επί της ασφαλιστικής τους περιοχής στο Τοπικό Υποκατάστημα Σπάρτης. …Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αποφασίστηκε η σύσταση Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης στους Μολάους και στο Γύθειο. Έτσι, διασφαλίζεται απόλυτα η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατοίκων της περιοχής.  Οι εργασίες του Γραφείου εκτείνονται σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα εκτελούνται χειρόγραφα και μέσω Διαδικτύου.
Σε περαιτέρω επικοινωνία του κ. Γρηγοράκου, υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργού  ότι το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό των Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μολάων και Γυθείου παραμένει αυτούσιο και στη διάδοχη κατάσταση…
*** Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :
…Προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα:    «Αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων ΙΚΑ Μολάων και Γυθείου Νομού Λακωνίας»
…Κύριε Υπουργέ,
…Υπήρξε πρόσφατα προφορική ενημέρωση από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ προς τα καταστήματα ΙΚΑ Μολάων Δ. Μονεμβασίας και Γυθείου Δ. Ανατ. Μάνης του νομού Λακωνίας ότι από την 1η Ιουνίου 2013 θα ανασταλεί η λειτουργία τους και θα μετακινηθούν οι υπάλληλοί τους (5 υπάλληλοι στο κάθε κατάστημα) στο κατάστημα του ΙΚΑ Σπάρτης.

…Το κατάστημα του ΙΚΑ Μολάων εξυπηρετεί τους Δήμους Μονεμβασίας (καποδιστριακοί Δήμοι Βοιών, Μολάων, Ασωπού και Ζάρακα) και Ελαφονήσου, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Ευρώτα που αποτελούσε τον καποδιστριακό Δήμο Νιάτων.  Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 έχει ανασταλεί η λειτουργία του καταστήματος ΙΚΑ της ακριτικής Νεάπολης και εξυπηρετούνται έκτοτε οι κάτοικοι της περιοχής από το κατάστημα ΙΚΑ Μολάων, με πολύ μεγάλη δυσκολία, ωστόσο, λόγω της χιλιομετρικής απόστασης. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο πιο δυσχερής θα γίνει η εξυπηρέτησή τους αν χρειαστεί στο μέλλον να μετακινούνται μέχρι τη Σπάρτη σε μία απόσταση πλέον των 150 χλμ. και σε ένα κακό οδικό δίκτυο.

…Το κατάστημα ΙΚΑ Γυθείου εξυπηρετεί τους Δήμους Ανατ. Μάνης  (καποδιστριακοί Δήμοι Γυθείου, Ανατ. Μάνης και Σμύνους) και το Δήμο Ευρώτα (καποδιστριακοί Δήμοι Σκάλας, Έλους, Γερονθρών και Κροκεών), περιοχές που απέχουν επίσης αρκετά από το Γύθειο.

…Τέλος, γίνεται αντιληπτό ότι ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων ΙΚΑ Μολάων και Γυθείου δε συνεπάγεται μόνο δυσχέρεια στη μετακίνηση των κατοίκων αλλά και σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα για τους υπαλλήλους, κυρίως εκείνους του ΙΚΑ Μολάων (κάποιοι εξ αυτών εξυπηρετούν σήμερα σε άτυπο παράρτημα στη Νεάπολη τον γύρω πληθυσμό Νεάπολης-Ελαφονήσου), που   θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά για την εργασία τους μια πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση έως τη Σπάρτη.
…Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,
…Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Αληθεύουν οι φήμες για την κατάργηση των καταστημάτων ΙΚΑ Μολάων και Γυθείου;
2.    Εάν αληθεύουν, προτίθεστε να λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (αποστάσεις, κακό οδικό δίκτυο) ώστε να μην πραγματοποιηθεί τελικά αναστολή της λειτουργίας τους καθώς εμπεριέχει εγγενείς δυσκολίες και συνεπάγεται πολλά προβλήματα για κατοίκους και υπαλλήλους;
-------------------------------
Πηγή:  lakoniapress.gr
------------------------------