Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Έλεγχοι αλιευτικών σκαφών


Με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά ξεκινά τον επίσημο έλεγχο των αλιευτικών σκαφών ενόψει της νέας αλιευτικής περιόδου η οποία ξεκινά 1 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται 31 Μαΐου του επόμενου έτους.

Βάσει εκτίμησης επικινδυνότητας, ο επίσημος πλήρης τακτικός έλεγχος πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αφορά στο σύνολο των 280 αλιευτικών σκαφών νηολογίου Πειραιά. Οι κάτοχοι των αλιευτικών σκαφών (δίχτυα – παραγάδια, μηχανότρατες, γρι-γρι, μικτά, αλιευτικά διεθνών υδάτων) οφείλουν να ενημερώνουν την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, με την πρώτη ευκαιρία άφιξής τους στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να διενεργηθεί ο επίσημος επιτόπιος έλεγχος.

Ο παραπάνω έλεγχος αφορά την καθαριότητα και την υγιεινή των χώρων χειρισμού των νωπών αλιευμάτων, των χώρων εστίασης-ένδυσης και ατομικής υγιεινής και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ειδικότερα απαιτείται:
*        εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας και χειρισμού νωπών αλιευμάτων και τήρηση του σχετικού αρχείου
*        εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και τήρηση του σχετικού αρχείου
*        τήρηση αρχείων καθαριότητας και υγιεινής του σκάφους
*        τήρηση αρχείου μυοκτονίας
*        τήρηση αρχείου μικροβιολογικών εξετάσεων πάγου και των υλικών συσκευασίας ως προς την καταλληλότητά τους για επαφή με τρόφιμα.

Μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου και εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, χορηγείται η υγειονομική βεβαίωση και ο αριθμός καταχώρησης εγκατάστασης, που είναι προαπαιτούμενα για τη χορήγηση άδειας αλιείας από το αρμόδιο Τμήμα της Δ/νσης Αλιείας Πειραιώς & Νήσων.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τηλέφωνο: 213 2073503, 213 2073504
Fax: 210 4134492
e-mail: ant.peiraios@patt.gov.gr