Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τα φάρμακα... "αρρωσταίνουν" το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη εποχή των φαρμάκων. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη θεραπευτική δράση τους, ενώ μπορεί ακόμα και να γίνουν επικίνδυνα ή, δυνητικά, θανατηφόρα. 

Οπως λένε οι επιστήμονες, τα φάρμακα «αρρωσταίνουν» από τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, με τη ζέστη να κρατά τα πρωτεία. Μας συμβουλεύουν ποια φάρμακα από εκείνα που λαμβάνονται ευρέως είναι πιο ευάλωτα, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το καλοκαίρι.

«Τα περισσότερα από τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί να αποθηκεύονται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, 22-25 βαθμούς Κελσίου δηλαδή. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, που είναι η ανώτερη επιτρεπτή θερμοκρασία. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου» σημειώνουν.

Υπάρχουν όμως και φάρμακα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως η νιτρογλυκερίνη, που χορηγείται σε περίπτωση καρδιακών διαταραχών, και η ινσουλίνη για τον διαβήτη. «Τόσο η νιτρογλυκερίνη όσο και η ινσουλίνη λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς. Τα χρειάζονται όταν έχουν κρίση στηθάγχης ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ετσι, αν το φάρμακο δεν δράσει -λόγω αλλοίωσης από τη θερμότητα- είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς. Επίσης, αλλοίωση των αντιβιοτικών λόγω θερμότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε στομάχι ή νεφρούς» τονίζει ο δρ Κ. Κόχλι. Ακόμα όμως και φάρμακα όπως η ασπιρίνη, όταν εκτίθενται σε μεταβολές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από έναν απλό πόνο στο στομάχι. Αλοιφές με υδροκορτιζόνη μπορεί να μην έχουν καμία αποτελεσματικότητα λόγω αλλαγής θερμότητας, ενώ φάρμακα με ορμόνες, όπως εκείνα για τον θυρεοειδή και τα αντισυλληπτικά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην παίρνουμε φάρμακα αν έχει αλλάξει το χρώμα τους, ασχέτως ημερομηνίας λήξης, ούτε όταν αποκτήσουν παράξενη οσμή. Το καλοκαίρι πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό χώρο. Ενα ντουλάπι είναι καλή λύση, όχι όμως στην κουζίνα. Το δωμάτιο φύλαξης πρέπει να είναι βορινό, ενώ τα φιαλίδια της ινσουλίνης καλύτερο είναι να τα διατηρούμε στο ψυγείο, όχι όμως σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
--------------------------------
Πηγή espressonews.gr
--------------------------------