Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια αγροτών

Κουρεύονται αισθητά τα ποσά που απαιτούσε η παλαιά Αγροτική Τράπεζα ως προσημειώσεις
Ανάσα για 65.000 αγρότες, κατ' επάγγελμα και μη, που είχαν πάρει δάνεια από την παλαιά Αγροτική Τράπεζα και τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο δίνουν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 


Πρόκειται για το 20% των συνολικών δανείων που είχε χορηγήσει η παλαιά Αγροτική, τα οποία δεν μεταβιβάσθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Τα μέτρα, που συμπεριελήφθησαν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια φυσικών προσώπων, κατ' επάγγελμα αγροτών και μη.

Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι κουρεύονται τα ποσά που απαιτούσε η παλαιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Συγκεκριμένα, το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, όπως προβλέπει και η διεθνής τραπεζική πρακτική.

Εως πρότινος η Αγροτική είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύει τα χωράφια, τις κατοικίες και την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστό έως και... 300% ή και παραπάνω της αξίας του δανείου, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος παρουσίασε τις ρυθμίσεις. Ετσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ του είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα κάποιου που το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που του είχε χορηγήσει η τράπεζα, τότε περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επίσης, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.

Τρόπος εξόφλησης. Από εκεί και πέρα, αν ο αγρότης δεν μπορέσει να εξοφλήσει εφάπαξ εντός 2 ετών την οφειλή του τότε αυτή θεωρείται ως νέο δάνειο, διάρκειας από 5 έως 15 ετών, με επιτόκιο 3%. Στην αρχική της μορφή η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιανουάριο μιλούσε για αποπληρωμή σε 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο 5%. Τελικά, έπειτα και από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τους φορείς του αγροτικού χώρου, η διάρκεια αποπληρωμής έγινε 15ετία και το επιτόκιο έπεσε στο 3%.

Εκχώρηση μισθώματος. Εφόσον τώρα το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη, τότε στη σύμβαση που θα κάνει με τον οφειλέτη η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει την εκχώρηση του μισθώματος σε εκείνην μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο.

Η εκμίσθωση θα γίνεται ως εξής: Το ακίνητο θα εκμισθώνεται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού να την έχει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Επισημαίνεται ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Τσουχτερά πρόστιμα. Τέλος, με βάση άλλες διατάξεις καθιερώνονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία ως προς την παραγωγή, τη διάθεση και τη διακίνηση ακατάλληλων τροφίμων. Προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως και 60.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φτάσουν και τα 500.000 ευρώ. Τα ποσά αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη μεγάλη έκταση που πήρε στην Ελλάδα η διάθεση αλογίσιου κρέατος ως βοδινού. Επίσης ορίζεται πρόστιμο από 500 έως 20.000 ευρώ για παραπλανητική επισήμανση και διαφήμιση προϊόντων, από 300 έως 4.000 ευρώ για ακατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, από 500 έως 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια, από 1.000 έως 60.000 ευρώ για εισαγωγή και διακίνηση μη ασφαλών ζωοτροφών και από 10.000 έως 60.000 ευρώ για παράνομη εμπορία ζώων και εισαγωγή από τρίτες χώρες.
---------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
---------------------------