Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11-6-2013

Προτάσεις και  παρατηρήσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
επί του Σχεδίου Νόμου
«Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»

Ζητά: 1) Αναβάθμιση του ρόλου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)
           2) Ενεργό συμμετοχή του ΒΕΠ στη σύνθεση του Δ.Σ. της υπό σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων


     Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την εξυπηρέτηση του στόχου, που θέλει τον Πειραιά να εξελίσσεται σε Διεθνές Εμπορικό, Ναυπηγοεπισκευαστικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων για την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων, τα οποία σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη ο Πειραιάς για να ενδυναμώσει την ανταγωνιστική του θέση κι εκδηλώνοντας την προθυμία του να συμμετέχει και να προσφέρει ενεργά και ουσιαστικά, όπου χρειαστεί και από οποιαδήποτε θέση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με την οποία καταθέτει τις προτάσεις και παρατηρήσεις του επί του Σχεδίου Νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά αιτείται:
1. Αναβάθμιση του ρόλου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)
Το εδάφ. ε΄, της παρ. 2, του άρθρου 29: (Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής), να παραμείνει ως έχει, δηλαδή ο ορισμός των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων με τους αναπληρωτές τους να γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ). Με δεδομένη τη σύνθεση του Δ.Σ., τους λόγους που δημιουργήθηκε, τη σχέση του με αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα και το έργο που προσφέρει ο ΕΟΑΕΝ, θεωρούμε τι δεν θα πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος του. Αντίθετα, πρέπει να αναβαθμιστεί και επειδή, ακριβώς, είναι αντικείμενό του η παρακολούθηση της χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των νησιών, επιβάλλεται τους εκπροσώπους στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής να τους υποδείξει το Δ.Σ. του Ομίλου.
2. Ενεργός συμμετοχή του ΒΕΠ στη σύνθεση του Δ.Σ. της υπό σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων
Όσον αφορά τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της υπό σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, άρθρο 38, του Σχεδίου Νόμου, θα είναι καθοριστική και ουσιαστική η παρουσία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά δεδομένου ότι:

Α)Το σύνολο, σχεδόν, των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων – χρηστών της Ν/Ζ είναι μέλη του ΒΕΠ.
Β)Το ενδιαφέρον του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την ανάπτυξη του Πειραιά είναι αποδεδειγμένο και στην απόφαση για τη συμμετοχή του ΒΕΠ στη μετοχοποίηση του ΟΛΠ οδήγησε η πρόθεση να εκφράζονται, μέσω του Επιμελητηρίου, οι απόψεις των παραγωγικών τάξεων και να έχει λόγο στις αποφάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του Λιμένος του Πειραιά. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα λιμάνια στην Επιμελητηριακή Περιφέρεια ΒΕΠ (Ελευσίνα, Λαύριο, Νησιά Αργοσαρωνικού).
Γ)Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις, οργάνωσε επιτυχημένες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Αιγαίου και πραγματοποίησε συναντήσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάκαμψη της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.
Δ)Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά αιτήθηκε τη συμμετοχή του στον Ειδικό Συντονιστικό Αναπτυξιακό Φορέα Πειραιά που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας επί Υπουργού, κου Ι. Διαμαντίδη.
Ε)Με εκπεφρασμένη, κατά κόρον, τη θέση του ΒΕΠ για την υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης των δικτύων εγκαταστάσεων και υποδομής, επέκτασης και εξοπλισμού των προβλητών, αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους λιμενικούς χρήστες, αξιοποίησης κτιρίων, αποθηκών, κ,λπ., το ΒΕΠ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την υλοποίηση του Εκθεσιακού-Συνεδριακού Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου και πρότεινε τη συμβολή του, όπου χρειαστεί, αφού είχε και κατά το παρελθόν υποβάλει σχετικές προτάσεις.
  Τέλος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη ζητά να του δοθεί η ευκαιρία οι εκπρόσωποί του να τον ενημερώσουν σε μία συνάντησή τους για τα αιτήματα και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου.
                                             
---------------------