Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τα Κύθηρα στις εκδηλώσεις "Γκιόστρας Ζακύνθου"

Ένα πολύ κολακευτικό άρθρο για τα Κϋθηρα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στις 10 Ιουνίου 2013 ανέβηκε και στην ιστοσελίδα "Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων και Αντικυθήρων."



Το άρθρο αυτό με τίτλο "Η Γκιόστρα της Ζακύνθου και ο μύθος των Κυθήρων" δημοσιεύθηκε στην Ζάκυνθο και το έγραψε ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας "Giostra Di Zante", κ. Φλεβοτόμος Διονύσιος.

Η Εταιρεία αυτή τα τελευταία χρόνια, με μεράκι και σύστημα, αναβιώνει το μεσαιωνικό έθιμο της Γκιόστρας, που είναι, ιππικοί αγώνες και εργάζεται για την επιστημονική έρευνα της ιστορίας του και της εξέλιξης του.



Είναι πανάρχαιο έθιμο που επίσημα πρωτοσυναντάται το 1656, σίγουρα όμως είναι πολύ παλαιότερο.

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου έχει διεθνή χαρακτήρα και λαμβάνουν μέρος και άλλες ευρωπαίκές χώρες, όπως Ιταλία, Σλοβακία, Σαν Μαρίνο, οι οποίες παρουσιάζουν άλλα μεσαιωνικά δρώμενα.

Επίσης έχει πανεπτανησιακό χαρακτήρα και μέχρι τώρα, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά έχουν λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της Γκιόστρας, που γίνονται κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Φέτος προστέθηκαν και τα κϋθηρα και στο άρθρο που προαναφέραμε, εξηγούνται οι λόγοι, που προτιμήθηκαν τα Κύθηρα.
Του χρόνου θα προστεθεί η Λευκάδα και σιγά-σιγά όλα τα νησιά της Επτανήσου.



Τα Κύθηρα θα εκπροσωπηθούν στην Γκιόστρα της Ζακύνθου, από το χορευτικό του "Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών" που θα βρεθεί στη Ζάκυνθο, από 20-23 Ιουνίου 2013.

Το δεκαμελές συγκρότημα πλήρως προετοιμασμένο, με τις στολές τους και τα σπαλέτα τους τα κορίτσια και με την δασκάλα τους, κ. Λίτσα Γαλανάκη, θα παρελάσουν και θα χορέψουν τους τοπικούς μας χορούς στην Ζάκυνθο και θα συναγωνιστούν τα μεγάλα νησιά του Ιονίου, κάτι βέβαια που δεν το κάνουν για πρώτη φορά.

Η Εταιρεία "Giostra Di Zante" φιλοδοξεί κάθε χρόνο για ένα τριήμερο να ενώνει το δυτικό κομμάτι της Χώρας, το οποίο όπως λέει ο Πρόεδρος της κ. Φλεβοτόμος Διονύσιος, "Θα διεκδικεί τη διαφορετικότητα του πολιτισμού του".
------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
------------------------------------------