Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η Πολιτεία απαξίωσε πλήρως τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία αγνοώντας την πραγματική οικονομία






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4-06-2013

Παρέμβαση του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανού Μιχάλαρου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

Ανδριανός Μιχάλαρος: «Η Πολιτεία απαξίωσε πλήρως τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία αγνοώντας την πραγματική οικονομία»
  • Αίτημα του ΒΕΠ για λειτουργία ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών πάρκων στις βιομηχανικές περιοχές της ευρύτερης επιμελητηριακής περιφέρειας Πειραιά και πρόταση για δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου
-----
Την υποβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας με την ευθύνη της Πολιτείας επισήμανε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των φορέων για τα μεγάλα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του Πειραιά και των Νησιών.

Ο κ. Μιχάλαρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Θριάσιο Πεδίο, το Λαύριο, το δυτικό κομμάτι του Πειραιά και πολλές άλλες περιοχές, που ήταν και παραμένουν βιομηχανικές και προσέφεραν και μπορούν να προσφέρουν ακόμα τόσα πολλά στην ελληνική Οικονομία, η Πολιτεία δεν τις σεβάστηκε και δεν έκανε ποτέ στις περιοχές αυτές περαιτέρω αναπτυξιακά έργα. Τόνισε ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεχνολογικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες. 

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη ο Πειραιάς να αποκτήσει και δεύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τεχνολογικής κατεύθυνσης (Τ.Ε.Ι.), καθώς πρόκειται για περιοχή-λιμάνι, όπου και οι τελευταίες επενδύσεις θα δώσουν νέα κίνητρα στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και στηλίτευσε τη νοοτροπία των πολιτικών, που αναλάμβαναν κατά καιρούς υπουργικές «καρέκλες» στο Υπουργείο Παιδείας και ίδρυαν κι ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο… χωριό τους αποστερώντας από την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση περιοχές, όπως ο Πειραιάς, το Λαύριο, το Θριάσιο κ.λπ. όπου είναι απολύτως απαραίτητη. 

Για τη ναυπηγοεπισκευή επισήμανε ότι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πλοιοκτήτες είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση καθώς, όπως τόνισε, και να υπήρχε δουλειά, σήμερα δεν υπάρχει ούτε δεξαμενή, που να λειτουργεί για να τη χρησιμοποιούν τα πλοία! Κι αυτό, συμπλήρωσε, σε μία μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όσο μόλις δηλαδή μία πόλη της Γερμανίας, που καταφέρνει όμως και διαθέτει το 20% του παγκόσμιου στόλου!  

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ αναφέρθηκε στα αντικίνητρα για τις επιχειρήσεις, για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, της σκληρής φορολογίας, των έκτακτων εισφορών και του υψηλού ενεργειακού κόστους ενώ, συγκεκριμένα, για τη γραφειοκρατία ζήτησε την εναπόδεικτη μείωση και όχι τις επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες μέτρων, που αφορούν την καταπολέμησή της.

Τέλος, αφού τόνισε την «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισε, υποβάθμιση των περιοχών που διαθέτουν ανώτατα τεχνολογικά Ιδρύματα και, γενικότερα, τεχνολογική εκπαίδευση, πρότεινε την Ίδρυση και λειτουργία Βιομηχανικού Μουσείου στον Πειραιά ώστε να μπορεί η νέα γενιά να γνωρίσει από κοντά την παλαιά τεχνολογία και να της δημιουργούνται εναύσματα ώστε να ασχοληθεί και με τα τεχνικά επαγγέλματα, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία.
--------