Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Αξιοποίηση του νησιωτικού χώρου -Ακόμη και σε ακατοίκητες νησίδες δίνεται η δυνατότητα να γίνουν τουριστικά χωριά με ευνοϊκούς όρους

Κάθε νέο πολεοδομικό πλαίσιο αντικατοπτρίζει την εποχή του. Υπό την έννοια αυτή, ήταν αναμενόμενο ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό θα έρθει να πριμοδοτήσει τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ακόμα και σε περιοχές που μέχρι σήμερα απαγορεύεται. Στον «στόχο» μπαίνουν τα μεσαία και μικρά νησιά, καθώς και οι ακατοίκητες νησίδες, στα οποία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χωροθέτησης τουριστικών χωριών με ευνοϊκούς όρους δόμησης.

Η πρόταση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό (το ισχύον θεσπίστηκε το 2009) έρχεται να ενσωματώσει όλα τα νέα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης που θεσπίστηκαν από τον ν.3986/11 (εφαρμοστικός του μεσοπρόθεσμου) και έκτοτε (όπως σύνθετα τουριστικά καταλύματα). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου. Τα νησιά χωρίζονται και πάλι σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη ομάδα (αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά) περιλαμβάνει και πάλι 47 νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Ανδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ιος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Υδρα, Φολέγανδρος, Χίος. 

Στα νησιά αυτά παύει το ανώτατο όριο των 100 κλινών για κάθε νέα τουριστική εγκατάσταση σε εντός σχεδίου περιοχή (δεν ίσχυε μόνο για Κέρκυρα και Ρόδο), αλλά και ο συνυπολογισμός της φέρουσας ικανότητας των νησιών. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις: για τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων (λ.χ. ΠΟΤΑ) και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (τουριστικών χωριών) με ανώτατο μεικτό συντελεστή 0,05 σε νησιά άνω των 70 τ.χλμ. Ο τελευταίος αυτός περιορισμός δεν ισχύει για την Κρήτη, την Εύβοια, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει όλα τα νησιά με μικρότερο μέγεθος από την πρώτη ομάδα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην τρίτη ομάδα (βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά), λ.χ. οι Μικρές Κυκλάδες, η Σίκινος, οι Λειψοί. Καταργούνται οι δύο περιορισμοί: η απαγόρευση ανέγερσης νέων τουριστικών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχές (επιτρεπόταν μόνο σε εντός σχεδίου και μέχρι 100 κλίνες) και η απαγόρευση αύξησης των νέων κλινών περισσότερο από το 5% των υφισταμένων ετησίως. Αντιθέτως, επιτρέπεται η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων έως 100 κλίνες και σε εκτός σχεδίου περιοχές (με αρτιότητα 15 στρεμμάτων). Αλλά και η χωροθέτηση μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων: οργανωμένων υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά. Εκτός τουριστικής ανάπτυξης μένουν μόνα όσα έχουν έκταση κάτω των 300 στρεμμάτων (έναντι 500 στρ. σήμερα). Στα υπόλοιπα παύει να ισχύει ο περιορισμός του ανωτάτου ορίου που μπορεί να καταλάβει η τουριστική εγκατάσταση (3% του νησιού) και ο συντελεστής αυξάνεται κλιμακωτά από 0,01 έως 0,05 ανάλογα με την έκταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο σχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην κρουαζιέρα, προτείνοντας τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων λ.χ. στο Φάληρο.
-------------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Του Γιωργου Λιαλιου
-------------------------------------------------------