Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πιλοτικό πρόγραμμα διερευνά τα αίτια μείωσης των μελισσοσμηνών

“ Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλου σε ερώτηση της Φ. Πατριανάκου ”

Με ερώτησή της στη Βουλή, η Φεβρωνία Πατριανάκου είχε αναδείξει το ζήτημα της σημαντικής μείωσης των μελισσοσμηνών, η οποία σύμφωνα με τους μελισσοκόμους αλλά και με αδημοσίευτα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ξεπερνά πανελλαδικά το 40%.

Η βουλευτής Λακωνίας είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό της μείωσης των μελισσοσμηνών ανά νομό, για τα αίτια του φαινομένου και για τη θέση της χώρας μας στο ζήτημα της πρόσφατης προσωρινής απαγόρευσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της χρήσης τριών εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδών), που κρίθηκαν ότι συνδέονται με το φαινόμενο αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε στη βουλευτή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή εγκεκριμένου και συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιλοτικού προγράμματος επιτήρησης και διερεύνησης των απωλειών των μελισσοσμηνών σε τυχαίο δείγμα ελληνικών μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα ποσοστά απωλειών των μελισσοσμηνών που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εφαρμογή του προγράμματος στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εμπεριέχουν και την ενδεχόμενη αρνητική επίδραση των νεονικοτινοειδών και άλλων πιθανών φυτοπροστατευτικών-παρασιτοκτόνων στην υγεία των μελισσών.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός στο ειδικότερο ερώτημα για την επίδραση της λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη βιωσιμότητα των μελισσοσμηνών, ισχυρίστηκε ότι οι λιγοστές δημοσιευμένες σχετικές μελέτες δεν τεκμηριώνουν επαρκώς ενδεχόμενη συσχέτιση των παραγόντων αυτών με το σύνδρομο κατάρρευσης και μείωσης των αποικιών των μελισσών.

Όσον αφορά το ζήτημα της απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τριών εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδών), σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, η πρόταση αυτή της Επιτροπής δεν στηρίχθηκε από την Ελλάδα, καθώς στερείται σαφούς επιστημονικής απόδειξης και αναλογικότητας, αλλά και ολιστικής/συγκριτικής αντιμετώπισης της επικινδυνότητας όλων των καταγεγραμμένων παραγόντων που οδηγούν στην κατάρρευση των αποικιών, ενώ με στόχο αμφίβολα οφέλη, απαξιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα γεωργικά φάρμακα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, διαδικασία που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα μια μείωση της κυκλοφορίας των παλαιών δραστικών ουσιών σε ποσοστό πλέον του 70%.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους του νομού, θα καταθέσει επιβοηθητικά στοιχεία για το ζήτημα της μείωσης των μελισσοσμηνών, καθώς και προτάσεις, προκειμένου να συνδράμουν όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
---------------------------------
Πηγή:  notospress.gr
---------------------------------