Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κατσαρίδα που λάμπει στο σκοτάδι και μαϊμού με μπλε οπίσθια στο «Top 10» των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν


Μια κατσαρίδα που λάμπει μέσα στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα, μια ντροπαλή μαϊμού που έχει λαμπερά μπλε οπίσθια και μάτια σαν του ανθρώπου, αποτελούν τα «κλου» της νέας λίστας των δέκα σημαντικότερων (Top Ten) νέων ειδών, τα οποία ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη μας το 2012.


Μια κατσαρίδα που λάμπει μέσα στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα, μια ντροπαλή μαϊμού που έχει λαμπερά μπλε οπίσθια και μάτια σαν του ανθρώπου, ένας μεγάλος σαρκοβόρος θαλάσσιος σπόγγος σε σχήμα άρπας που σε βάθος 3.400 μέτρων τρώει ζωικό πλαγκτόν, καθώς και το μικρότερο σπονδυλωτό στον κόσμο, ένας βάτραχος μήκους μόλις επτά χιλιοστών, αποτελούν τα «κλου» της νέας λίστας των δέκα σημαντικότερων (Top Ten) νέων ειδών, τα οποία ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη μας το 2012.

Η επιλογή των κυριότερων νέων ειδών κάθε χρόνο -που έχει ως στόχο να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως για την σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας- γίνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανακάλυψη των Ειδών του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ και βασίζεται στην κρίση μιας παγκόσμιας επιτροπής βιολόγων με επικεφαλής τον ισπανό ζωολόγο Αντόνιο Βαλδεκάσας του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης.

Η ανακοίνωση του "Top 10" συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του μεγάλου σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε την σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.

Εκτιμάται ότι μόνο το ένα πέμπτο των ειδών της Γης έχουν ανακαλυφθεί και «βαφτιστεί» με το επίσημο επιστημονικό όνομά τους. «Έχουμε μέχρι στιγμής ανακαλύψει μόνο γύρω στα δύο εκατομμύρια από τα περίπου 10 έως 12 εκατ. ζώντα είδη, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού κόσμου», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κουέντιν Γουίλερ.

Όπως είπε, εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν κατά μέσο όρο 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο, όμως με δεδομένη την κρίση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και το πόσα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση προτού καν ανακαλυφθούν από τους ανθρώπους, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές για τον εντοπισμό τους σε όλη τη Γη. «Καλούμε να υπάρξει μια αποστολή τύπου NASA για να ανακαλύψουμε δέκα εκατομμύρια νέα είδη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Κουέντιν Γουίλερ.

Τα δέκα πιο χαρακτηριστικά νέα είδη του 2012, που επιλέχτηκαν από μια λίστα 140 υποψηφιοτήτων, προέρχονται από το Περού, τον βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τον Παναμά, τη Γαλλία, τη Νέα Γουινέα, την Μαδαγασκάρη, τον Ισημερινό, την Μαλαισία και την Κίνα. Η επιλογή γίνεται πάντα ανάμεσα σε είδη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά ή μέγεθος, που ζουν σε απομονωμένα μέρη.

Το "Top 10" συμπληρώνουν ένα νυχτόβιο φίδι που τρώει σαλιγκάρια, ένα μαύρος μύκητας που απειλεί τις βραχογραφίες στο διάσημο γαλλικό παλαιολιθικό σπήλαιο του Λασκό, μια μικροσκοπική βιολέτα ύψους μόλις ενός εκατοστού που προτιμά τις βουνοκορφές των Άνδεων, ένας θάμνος με φύλλα σμαραγδένιου χρώματος και βαθυπόρφυρα άνθη, μια μύγα που μιμείται τα φύλλα ενός δέντρου και μια αντικοινωνική πεταλούδα με ασυνήθιστα χρώματα στα φτερά της.
-----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------