Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Kρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ - «Όμηροι» χιλιάδες μαθητές

Την ώρα που χιλιάδες μαθητές παραμένουν όμηροι των διαφωνιών του υπουργείου παιδείας με την ΟΛΜΕ, αποφασισμένη ακόμα και να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς είναι η κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασίσουν να απεργήσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. 


Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τα μέλη του οποίου πρόκειται να εισηγηθούν την πρότασή τους προς τον κλάδο, μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένει, μέχρι στιγμής, στην πρόταση για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου.

Ωστόσο δεν συμφωνούν ως προς τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από τους καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιμένουν να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι καθηγητές για τις κινητοποιήσεις, πρόταση με την οποία είχαν διαφωνήσει συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, κατά τη συνεδρίασή τους πριν από λίγες ημέρες.

Οποιαδήποτε και αν είναι σήμερα η πρόταση, την οριστική απόφαση θα πάρουν οι πρόεδροι των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που αναμένεται να συνεδριάσουν στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Σημειώνεται, ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν διαφοροποιηθεί, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μαΐου.

Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν κατά δύο, οι διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, ενώ αντιδρούν και για το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις καθώς και για την αξιολόγηση, αλλά και για το ενδεχόμενο κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής και πηγές του παραπέμπουν στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου, που ζήτησε «να βάλουν πλάτη οι καθηγητές» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρεία τον μόχθο και τα όνειρα των μαθητών» αλλά και προειδοπιοιώντας ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη».

Σχετικά με την αύξηση του ωραρίου, θέμα στο οποίο αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, ο υπουργός δήλωσε ότι «οι καθηγητές καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι με τον τρόπο τους θα συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια». 
-----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------