Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Κίνδυνος να σταματήσει άλλη μία σημαντική κοινωνική δομή των Δήμων

Τη χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 10% μη απορροφημένων πόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠΑΝΑΔ, επανέθεσαν χθες στη γενική γραμματέα Κοινωνικών Πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα, κοινή αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σίμο Δανιηλίδη, και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ιωάννη Παπαχατζή.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων, οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν την ανάγκη διασφάλισης των απαραίτητων πόρων για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ και μετά τις 31 Ιουλίου που λήγει η χρηματοδότησή τους, καθώς πρόκειται για δομές οι οποίες προσφέρουν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διευκολύνουν την πρόσβαση ή και παραμονή στην αγορά εργασίας γυναικών, στηρίζουν οικογένειες που απειλούνται με περιθωριοποίηση και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιες υπηρεσίες και δραστηριότητες με αντίτιμο και συμβάλλουν στη στήριξη της απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ειδικότερα, σήμερα στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμEΑ -συνολικά 378 δομές- φιλοξενούνται πάνω από 10.500 παιδιά και απασχολούνται 1.400 άτομα - εξειδικευμένο προσωπικό.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Το πρόγραμμα «Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το δίκτυο των κοινωνικών δομών των δήμων, έχει αξιοποιήσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΠΑΝΑΔ, του οποίου η λειτουργία απειλείται το νέο σχολικό έτος.

Η ΚΕΔΕ προτείνει τη μεταφορά του 10% μη απορροφημένων πόρων από Άξονες Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που αφορούν σε έργα περιβάλλοντος με δικαιούχους τους δήμους, στο ΕΠΑΝΑΔ, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται για την επόμενη διετία και μέχρι να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), η χρηματοδότηση του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων, η εξυπηρέτηση 193.000 ωφελουμένων και η απασχόληση 21.000 εργαζομένων σ΄ αυτό.

Η γενική γραμματέας, Άννα Δαλλαπόρτα, συμφώνησε για την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας, ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τη χώρα μας για να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι, ευρωπαϊκοί πόροι.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της χρηματοδότησης του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων θα τεθεί και στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, σε επικείμενη συνάντηση που έχει ήδη ζητήσει η ΚΕΔΕ. Άλλωστε θα είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 30-31 Μαΐου 2013, στα Γιάννενα.
---------------------
Πηγή: epoli.gr
--------------------