Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στους βουλευτές Πειραιά για τα δρομολόγια πλοίων της γραμμής Πέραμα-Σαλαμίνα



Κοινό Δελτίο Τύπου των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Α’ και Β’ Πειραιά, Μαρίας Ρεπούση και Μαρίας Γιαννακάκη αντίστοιχα
                                                                                                Πειραιάς 11/05/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στους βουλευτές Πειραιά για τα δρομολόγια πλοίων της γραμμής Πέραμα-Σαλαμίνα 

Σήμερα 10/05/13 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ενημέρωσε τους βουλευτές Πειραιά όλων των κομμάτων για το πρόβλημα που δημιουργεί η άρνηση των πλοιοκτητών πλοίων της γραμμής Πέραμα-Σαλαμίνα να συμμορφωθούν με την κοινοτική οδηγία 2009/20/ΕΚ της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία με το Π.Δ 06/2012 ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία.
Σύμφωνα μ’ αυτήν όλα τα πλοία με χωρητικότητα άνω των 300gt  από 1/1/2012 είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων, η οποία αποδεικνύεται με τη βεβαίωση που καταθέτουν στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΝΑ.
Η κοινοπραξία επιβατηγών-οχηματαγωγών Σαλαμίνος θεωρώντας ότι δεν εμπίπτουν τα πλοία τους στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ.6/2012, δεν αναταποκρίθηκαν ως σήμερα έχοντας παράλληλα εξαντλήσει όλες τις χρονικές παρατάσεις που ζήτησαν και πήραν από το ΥΝΑ προκειμένου να εναρμονιστούν.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αυτονόητη τη συμμόρφωση των συγκεκριμένων πλοιοκτητών με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πολιτεία δεν μπορεί να εκβιάζεται προκειμένου να παραβλέπει την εφαρμογή των νόμων.  Από την άλλη μεριά δεν μπορεί ν’ αφήσει τους κατοίκους του νησιού χωρίς συγκοινωνία.  Οφείλει συνεπώς να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και να ενημερώσει τους κατοίκους για το πρόβλημα. Μια μικρή παράταση που θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό με συζήτηση που θα οργανώσει ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ιωάννης Τζαβάρης παρουσία των εμπλεκομένων φορέων είναι συνεπώς αναγκαία.