Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κηραλοιφή - Συνταγή

Το αγνό μελισσοκέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία σπιτικών καλλυντικών. Μπορείτε να φτιάξετε κρέμες χεριών, λοσιόν, βάλσαμο για τα χείλη, προϊόντα για τα μαλλιά και πολλά άλλα φυσικά και οικονομικά καλλυντικά. 


Έχει καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες, και όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του. Ιστορικά το κερί μέλισσας έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό και οι έρευνες δείχνουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πληγών σε άλλες εποχές.

Συνταγή κηραλοιφής

Υλικά

1 κ.σ. αγνό κερί μέλισσας

5 κ.σ. ελαιόλαδο ή βαλσαμέλαιο

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το μελισσοκερί σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύονται για λίγο. Κατεβάζουμε από την φωτιά και με ένα μιξεράκι χειρός (του φραπέ) σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε για λίγα λεπτά.
Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε γυάλινα βαζάκια, που έχουμε αποστειρώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Η κηραλοιφή μας είναι έτοιμη.
Το καλοκαίρι τη συντηρούμε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις

- Το μελισσοκέρι θα πρέπει απλώς να λιώσει και όχι να καεί, γιατί θα χάσει τις ιδιότητές του.

- Εναλλακτικά, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο ή βαλσαμέλαιο να χρησιμοποιήσουμε και οποιοδήποτε άλλο έλαιο ψυχρής έλασης όπως αμυγδαλέλαιο, έλαιο τριαντάφυλλου, λάδι καλέντουλας, έλαιο jojoba ή μίξη αυτών.

- Μπορούμε να πειραματιστούμε προσθέτοντας υλικά όπως μαστίχα, βανίλια, λιβάνι, πρόπολη, μέλι κ.α. ανάλογα με τη χρήση.

- Εάν θέλουμε την κηραλοιφή μας πιο πηχτή προσθέτουμε περισσότερο κερί και αν τη θέλουμε πιο ρευστή προσθέτουμε περισσότερο έλαιο.

- Συνήθως, το κερί δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/4 έως 1/5 της ποσότητας του ελαίου για μια μαλακή κηραλοιφή.
----------------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
---------------------------------