Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πλούσιο το ανασκαφικό έργο της Ε΄ ΕΠΚΑ στη Μάνη

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε η αρχαιολόγος της Ε΄ ΕΠΚΑ κα Μαρία Τσούλη την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο με θέμα το ανασκαφικό έργο της Ε΄ ΕΠΚΑ στη Λακωνική Μάνη.

Μία ομιλία η οποία εντάσσεται στα πλαίσια εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ανατολικής Μάνης προκειμένου αφ΄ ενός μεν να αναδειχθεί ο πολιτιστικός και αρχαιολογικός πλούτος του Δήμου, αφ΄ ετέρου να αναδειχθεί το θεματικό αυτό τουριστικό προϊόν.

Το ακροατήριο που παρευρέθη στην εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την μεστή και περιεκτική ομιλία της κας Τσούλη, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η διαλογική συζήτησε που ακολούθησε μετά το πέρας της διαλέξεως .

Η Ε΄  ΕΠΚΑ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό ανασκαφικό και ερευνητικό έργο σε όλα τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όπως στον Ιερό και τον οικισμό του Ταιναρίου Ποσειδώνος, στον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή του Οιτύλου. Παράλληλα ευρήματα έχουν εντοπιστεί από το προσωπικό της Εφορείας στο πλαίσιο αιτημάτων ιδιωτών για οικοδόμηση σε ιδιωτικούς χώρους και αιτημάτων από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την πραγματοποίηση δημοσίων έργων κυρίως, δε, έργων οδοποιίας.

Επίσης έχει καταγραφεί, μελετηθεί, αποτυπωθεί και χαρτογραφηθεί ένας σημαντικός αριθμός μνημειακών καταλοίπων, άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο γνωστά στην έρευνα και πάλι από το προσωπικό της Εφορείας τα οποία πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και προστασία περιοχών. Βεβαίως άλλο ένα θέμα το οποίο και τέθηκε είναι αυτό που αφορά τις σχεδιαζόμενες κηρύξεις- επαναοριοθετήσεις Ζωνών Προστασίας.

Η ιστορική γεωγραφία και τοπογραφία της Λακωνικής Μάνης παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο και κατατέθηκε στο κοινό της Ανατολικής Μάνης.

Την εκδήλωση της Παρασκευής μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης ( ο οποίος και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό), οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Λυροφώνη & Μιχαήλ Κατσιβέλης, οι Δ.Σ. Ελένη Δρακουλάκου, Κατερίνα Κολοκοτρώνη, Νικόλαος Λιγνός, Ιωάννης Τζεφεράκος & Σπύρος Μουρκόγιαννης, οι πρόεδροι του Μουσικού Ομίλου Γυθείου & Μορφωτικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Γυθείου Παναγιώτα Λαγάκου & Λίτσα Αγγάνη, η Αιμιλία Μπακούρου και ο Γεώργιος Γιαξόγλου. Μηνύματα απέστειλαν ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής & βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.
---------------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
---------------------------------------------