Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το έργο του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Νεάπολης

Αναλυτική ενημέρωση και κατάθεση όλων των εγγράφων, που σχετίζονται με την πορεία εξέλιξης του έργου και των υποέργων του Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Νεάπολης, είχε ζητήσει  από τους αρμόδιους Υπουργούς η Φεβρωνία Πατριανάκου, επαναφέροντας με νέα ερώτησή της το θέμα στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόλυτης προτεραιότητας έργο υποδομής, η ολοκλήρωση του οποίου θα συντελέσει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής της Νεάπολης αλλά και στην ενίσχυση της τουριστικής της ανάπτυξης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης απάντησε στη Βουλευτή Λακωνίας ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 11,17 εκατομμυρίων ευρώ και με δικαιούχο τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο έχει ενταχθεί από τις 19-7-2010 στο ΕΠΠΕΡΑΑ, προβλεπόταν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έχει διάρκεια μέχρι τις 31-12-2012, ενώ σύμφωνα με το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να έχει διάρκεια μέχρι τις 31-12-2014.

Οι εργασίες του 1ου υποέργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Νεάπολης» είχαν διακοπεί οριστικά με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 7-12-2012. Το υποέργο αυτό, προϋπολογισμού 5,58 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο προέγκρισης των νέων τευχών δημοπράτησης, που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Το 2ο υποέργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Νεάπολης», προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δημοπρατηθεί από τις 20-12-2011, χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, λόγω ενστάσεων, ενώ εντός των ημερών θα ανοιχθούν οι προσφορές και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το 3ο υποέργο «Τεχνικός Σύμβουλος», προϋπολογισμού 290.400 ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης.

Στις 10-1-2013 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκτέλεση των εργασιών του υποέργου «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες», ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.

Στο σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, που επισυνάπτεται στην απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού, αναφέρεται ότι «παρά τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, επειδή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι μέχρι 31-12-2014 και η λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών είναι 31-12-2015, θεωρούμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξετασθεί στο τέλος του 2013»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης απάντησε στη Βουλευτή ότι η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 8,18 εκατομμύρια ευρώ και οι νομικές δεσμεύσεις σε 2,32 εκατομμύρια ευρώ.
--------------------------------------
Πηγή:  lakoniapress.gr
--------------------------------------