Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η ίδρυση και η λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά






ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ίδρυση και η λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά είναι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλούμενος τη θετική εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με αντικείμενο αγροτικά κυρίως προϊόντα και, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει αγροτική παραγωγή αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ερωτά τον κ. Υπουργό εάν προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εν λόγω Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ακόμη στην ερώτησή του, πως το ΕΒΕΠ έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση του να διαθέσει χώρο για την στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά, στην πόλη που όπως λέει, δικαιωματικά διεκδικεί την φιλοξενία του. 

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:


«Κύριε Υπουργέ

Η θετική εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, δημιουργεί θετικές προσδοκίες και έχει κινητοποιήσει τους φορείς του Πειραιά, της πόλης που στην αρχή του αιώνα φιλοξενούσε το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων.
Σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, με αντικείμενο αγροτικά κυρίως προϊόντα.
Στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων για αγροτικά προϊόντα αφού υπάρχει αγροτική παραγωγή αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Μπορεί να στηριχθεί η εξαγωγική τους προοπτική και δραστηριότητα ενώ μέσα από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια και πόρους για την ανάπτυξή τους.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για προϊόντα σκραπ.
Αυτό που απομένει να γίνει είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για το μοντέλο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.
Η πόλη του Πειραιά, δικαιωματικά, διεκδικεί την φιλοξενία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.
Εκτός από το γεγονός ότι ο Πειραιάς αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, υπάρχει πρόθεση και από το ΕΒΕΠ να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, ενώ η προοπτική αυτή έχει τη στήριξη ολόκληρης της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ