Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΘΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ



Εορτάστηκε η Ανακομιδή του Ι. Λειψάνου του Αγ. Νικολάου στα Αντικύθηρα



Στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου που δεσπόζει του όρμου Ποταμού Αντικυθήρων εορτάστηκε από τους κατοίκους και επισκέπτες του μικρού νησιού η ετήσιος ανάμνησις της ανακομιδής και μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
 


Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, αφιχθείς προς τούτο ειδικώς από τα Κύθηρα διά ταχυπλόου σκάφους, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων Αρχιμ. Φρουμέντιο Δημητρίου και τον Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη. Παρέστη επίσης ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μιχ. Πρωτοψάλτης, υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Αντικυθήρων.

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου, ανακαινισμένος εκ βάθρων προ ολίγων ετών, σημαιοστολισμένος και με αναστάσιμα χρώματα, υποδέχθηκε τους Αντικυθήριους και τους επισκέπτες του νησιού, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου και να επωφεληθούν από το μεστό και επίκαιρο θείο κήρυγμα του επιχωρίου Επισκόπου.



Μετά την Πανηγυρική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη Επετείω της Ενσωματώσεως των Επτανήσων στη Μητέρα Ελλάδα (21-5-1864). Στη συνέχεια ο Επίτροπος του Ιερού Ναού κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης προσέφερε πλούσιο εόρτιο κέρασμα στον αύλειο χώρου του Ναού, ενώ παραδοσιακά κυθηραϊκά κεράσματα προσέφερε και ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μ. Πρωτοψάλτης. Το εκκλησίασμα κάθισε σα μια οικογένεια πέριξ του Σεβασμιωτάτου και δέχθηκε τα κεράσματα εν πνεύματι αγάπης και ομονοίας.

Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πατεριανών Αντικυθήρων και στη συνέχεια αναχώρησε προς Κύθηρα.



Η θερινή αυτή πανήγυρις του Αγ. Νικολάου που εορτάζεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία χριστιανικής συναναστροφής των ακριτών κατοίκων των Αντικυθήρων, που κάθε χρόνο λαμπρύνεται με τη φυσική παρουσία του επιχωρίου Επισκόπου κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνεχώς αποδεικνύει την καθημερινή και ανύστακτη μέριμνά του και για το μικρό νησί της επαρχίας του, που συχνότατα επισκέπτεται και ευλογεί.
----------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης 
----------------------------------------