Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Προκήρυξη 53 θέσεων γιατρών σε νησιά

Στην ενίσχυση των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας στοχεύει η νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 53 θέσεις επικουρικών γιατρών που θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας. 


Οι περισσότερες νέες θέσεις αφορούν μονάδες υγείας νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Σύρο, τη Νάξο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Λήμνο και τα Κύθηρα, στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Οκτώ θέσεις αφορούν νοσοκομεία της Κρήτης. Η νέα προκήρυξη δρα συμπληρωματικά σε προηγούμενη που αφορούσε 405 θέσεις επικουρικών γιατρών για όλη τη χώρα.

Η επιλογή των γιατρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς γίνεται προσπάθεια από πλευράς υπουργείου Υγείας να καλυφθούν κενά πριν από το «θερμό» για τον τουρισμό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έγινε επισταμένη αναφορά στα προβλήματα των υπηρεσιών Υγείας στα νησιά, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου: «Ενώ η κυβέρνηση τονίζει τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία χώρας και δίνει διαλέξεις περί “ιατρικού τουρισμού”, στην πραγματικότητα αδιαφορεί για την τραγική κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα νησιά και τους άλλους προορισμούς». 

Οπως αναφέρουν, τα αιτήματα για φιλοξενία πολλών ασθενών στις μονάδες τεχνητού νεφρού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσκρούουν στην ιατρική υποστελέχωση, καθώς 1-2 νεφρολόγοι αντιστοιχούν σε 60-70 ασθενείς, ενώ κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία στα μηνύματα που στέλνουν κάτοικοι από Τήνο, Πάτμο, Τζια, Πάρο, Ικαρία, Σκόπελο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, όπου καταγράφονται τρανταχτές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε βασικές ειδικότητες όπως γενικής ιατρικής και παιδιατρικής. 

Στο πλαίσιο αυτό αντιπαραβάλλουν τις 1.453 αποχωρήσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ των τελευταίων δύο ετών με την έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διορισμό μόλις 150 μονίμων και 622 επικουρικών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει προσλήψεις 600 μονίμων γιατρών ΕΣΥ και 800 επικουρικών. 

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται και στο μειωμένο ενδιαφέρον γιατρών για την κάλυψη αγροτικών ιατρείων, λόγω μείωσης μισθού και δύσκολων συνθηκών άσκησης έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νησιωτικές αλλά και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να βρίσκονται χωρίς καμία ιατρική φροντίδα.
-------------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Της Πεννυς Μπουλουτζα
--------------------------------------------------------