Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το 2013 με το σύστημα που ίσχυε πέρσι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να λυθεί με τον πιο «ανώδυνο» τρόπο το θέμα της επιλεξημότητας των βοσκοτόπων ζητούν με επιστολή τους τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). 

Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι ζητούν από το ΥπΑΑΤ η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων φέτος να γίνει με το σύστημα που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και για του χρόνου να γίνουν από κοινού προσπάθειες ώστε να μη χαθεί μέρος των ενισχύσεων. «Επειδή έγιναν έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο ήθελε να δείξει ότι προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους, αποφάσισαν την περίοδο που καταθέτουμε ΌΣΔΕ να “πετάξουν” έξω από τις επιλέξιμες εκτάσεις τους μισούς βοσκότοπους. Πέραν των λαθών που έχουν γίνει, δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, από την στιγμή που σε κάποιον είχε παραχωρήσει ο Δήμος 500 στρέμματα και τώρα του λένε ότι δεν έχει 500 στρέμματα αλλά 200 στρέμματα σημαίνει ότι θα χαθούν επιδοτήσεις. Εμείς ζητάμε να ισχύσει για φέτος ότι ίσχυε και να συζητήσουμε με το ΥπΑΑΤ τι μπορεί να γίνει του χρόνου».

Η Επιστολή στο ΥπΑΑΤ

Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή του ΣΕΚ προς Το ΥπΑΑΤ, την οποία δημοσιεύει ο ΑγροΤύπος: «ενώ οι παραγωγοί είχαν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αιφνιδιαστικά αποφάσισε να καθορίσει ποιοι βοσκότοποι είναι επιλέξιμοι και μη επιλέξιμοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι να βρίσκονται χωρίς επιλέξιμους βοσκότοπους ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι είχαν χαρακτηριστεί επιλέξιμοι και να κινδυνεύουν με περικοπές των ενισχύσεων. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το 2013 με το σύστημα που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εν συνεχεία προτείνει επανέλεγχο όλων των επιλέξιμων βοσκότοπων, με παρουσία και των φορέων των κτηνοτρόφων».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ακόμη ότι: «Εν αναμονή άλλωστε της νέας ΚΑΠ θα μπορούν να συμπεριληφθούν στους επιλέξιμους βοσκότοπους άλλα περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν έως τώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προς όφελος των παραγωγών και της χώρας.
Το προεδρείο του ΣΕΚ ζητάει επείγουσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να δοθεί λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα».

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου πολλοί κτηνοτρόφοι, που προσέρχονται στις Ενώσεις προκειμένου να καταθέσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, βλέπουν να κινδυνεύουν με μείωση των χρηματικών ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω αλλαγών στους χαρακτηρισμούς των βοσκοτόπων. Όπως εξηγούν στον ΑγροΤύπο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, αιτία είναι η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως «βοσκότοπους». 

Η χώρα μας απειλείται μάλιστα και με πρόστιμα εάν δεν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έλεγχε αν οι εκτάσεις που δήλωναν οι κτηνοτρόφοι ήταν δασικές. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας ανέφεραν ότι «έγινε αναβάθμιση του συστήματος και όσες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες από τα κατά τόπους Δασαρχεία σαν δασικές βγήκαν από τους χάρτες. Αυτό θα φέρει μείωση στα ποσά της εξισωτικής αλλά και στις ενισχύσεις όσων ασχολούνται με βιολογική κτηνοτροφία. Επίσης αν οι κτηνοτρόφοι έχουν εκτατικά δικαιώματα, τα οποία δεν τα καλύπτουν με τις υπόλοιπες εκτάσεις τους και χρησιμοποιούν βοσκότοπους μαζί με τη χρήση ζώων και αυτοί θα δούνε τα ποσά της ενίσχυσης να είναι μειωμένα».
----------------------
Πηγή : agrotypos.gr
----------------------