Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ο Απολογισμός της 1ης ημέρας

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ο Απολογισμός της 1ης ημέρας
Με την Αυτοδιοίκηση να ζητά «εδώ και τώρα» λύσεις, σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει «επόμενη μέρα», το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντά με υποσχέσεις αλλά και μομφές... και «φόντο» τις διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. και τις Κοινωνικές Δομές αυτών, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα.
ΚΕΔΕ: «"Όχι" στις απολύσεις - Αύξηση των Κοινωνικών Δομών»

Δια στόματος του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, οι δήμοι έθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα-ζητήματα:

- Κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. Δήμων - Απολύσεις προσωπικού: Η ΚΕΔΕ χαράζει "κόκκινες γραμμές" και λέει "όχι" σε αυτά τα σενάρια, αντιπροτείνοντας την εσωτερική κινητικότητα, με ανταλλαγές προσωπικού από δήμους με πλεονάζων προσωπικό σε Δήμους με ελλείψεις.

- Κοινωνική συνοχή - Κοινωνικά Προγράμματα Δήμων: Η ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση να παραχωρήσει στους Δήμους το Πρόγραμμα για την Κοινωνική Εργασία Ανέργων, αλλά και να επισπεύσει την υλοποίηση των Προγραμμάτων Αυτεπιστασίας. Επιπλέον, ζήτησε αύξηση: της χρηματοδότησης για την τόνωση των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και της επιδότησης των θέσεων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ.

- Δημοτικές Εκλογές 2014 - Η ημερομηνία: Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, διατύπωσε τη θέση της Ένωσης, τόσο για το χρόνο διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών, όσο και για το Εκλογικό Σύστημα, ζητώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών μια ξεκάθαρη απάντηση.

- Οικονομικά Δήμων - Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α.: Η ΚΕΔΕ ζητά άμεση ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των Δήμων, ώστε να τηρηθούν οι προβλέψεις των Δημοτικών Προϋπολογισμών,ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να αποφύγουν το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α..

- Θεσμικά αιτήματα - Το μέλλον Δήμων & Αιρετών: Την αναβάθμιση θεσμού και αιρετών διεκδικεί η ΚΕΔΕ, ευκαιρίας δοθείσης με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή. «Η αγωνία όλων των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως των υπαρκτών πολιτικών διαφορών που υπάρχουν, είναι κοινή, τόσο για την πορεία της χώρας, όσο και για το θεσμό που υπηρετούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.

Υπουργείο Εσωτερικών: «Κινητικότητα και όχι απολύσεις»

Στα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. 

Για τα "σενάρια" περί καταργήσεων Δομών των Δήμων, με ταυτόχρονες απολύσεις προσωπικού, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε ως «ανακριβή» τα όσα γράφονται και ακούγονται...
Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου οι "οριζόντιες" απολύσεις, αλλά η ανάπτυξη ενός συστήματος "κινητικότητας" εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την ενεργοποίηση του συστήματος αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να προσδιοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, θα γίνει η σχετική διαδικασία.
Βασική προτεραιότητα θα είναι η κάλυψη των αναγκών σε Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές.
Για το θέμα των Εκλογών, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τη διεξαγωγή τους την ίδια ημερομηνία με τις Ευρωεκλογές.
Χωρίς απάντηση παρέμεινε και το ερώτημα το οποίο αφορά στην κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση διπλού ψηφοδελτίου.
Σε σχέση με τα θέματα της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι, πρέπει να αποφύγουμε όλοι τη "λογική του εκκρεμούς". «Όσο επικίνδυνη για την κοινωνία είναι η λογική της πλήρους ατιμωρησίας, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η λογική της πλήρους τιμωρητικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε γνωστό, ότι μετά από στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία εξασφαλίστηκαν 150 εκατ. Ευρώ για τη συνέχιση του Προγράμματος επιδότησης των Δομών των Παιδικών Σταθμών.
Αναφορικά με την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), σύμφωνα με τη νέα απογραφή, ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι αναμένεται η εκπόνηση σχετικής μελέτης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τη ΚΕΔΕ.
Οι θέσεις των κομμάτων - συνδικαλιστικών οργανώσεων Τ.Α.
Μεταξύ άλλων, στο "βήμα" του Συνεδρίου "ανέβηκαν" εκπρόσωποι από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα για να "στείλουν" το δικό τους μήνυμα στο Συνέδριο των Δημάρχων της χώρας:
Αντώνης Μπέζας - Εκπρόσωπος Ν.Δ.: «Πρωτοπόρος η Τ.Α. στην έξοδο της χώρας από την κρίση».
Σοφία Σακοράφα - Επρόσωπος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.: «Η Αυτοδιοίκηση από τα μεγαλύτερα θύματα της "μνημονιακής βαρβαρότητας"».
Νίκος Ανδρουλάκης - Εκπρόσωπος ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Δημήτρης Αναγνωστάκης - Εκπρόσωπος ΔΗΜ.ΑΡ.: «Αναγκαία η ορθολογική κατανομή του προσωπικού των Δήμων».
Γιώργος Νταβρής - Εκπρόσωπος ΑΝ.ΕΛ: «Να σταματήσει η Κυβέρνηση το ξεπούλημα των "ασημικών" και της Αυτοδιοίκησης».
Νίκος Σοφιανός Μέλος - Εκπρόσωπος ΚΚΕ: «Η Τ.Α. συνεχώς χάνει αρμοδιότητες».
Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.: «Συστράτευση δημάρχων - εργαζομένων κατά των απολύσεων»
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη περίοδος από τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμη Μπαλασόπουλο, οποίος κατέστησε σαφές ότι, οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να πάνε ως «πρόβατα επί σφαγή».
Αναφερόμενος στη διαφαινόμενη κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων, την απόλυση του προσωπικού και την κατάργηση Κοινωνικών Δομών, υπογράμμισε ότι, «το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι η πλήρης εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών»
Στο πλαίσιο των διαφαινόμενων καταργήσεων - απολύσεων και συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε συστράτευση αιρετών και εργαζομένων. 
Τέλος, έκανε λόγο για πισωγύρισμα της Αυτοδιοίκησης δεκαετίες πίσω.
Οι θεματικές ενότητες - εισηγήσεις του Συνεδρίου
Στη λήξη των χαιρετισμών και των εναρκτήριων ομιλιών, τη "σκυτάλη" πήρε η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Για τα θέματα Κοινωνικής Συνοχής, εισήγηση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης & Αλληλεγγύης, Σίμος Δανιηλίδης.
Αναλυτικά η παρουσίαση ΕΔΩ.
Περί των Θεσμικών θεμάτων μίλησε ο κ. Νίκος Παπαγελής, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.
Αναλυτικά η εισήγηση ΕΔΩ.
Τέλος, για τα Οικονομικά ζητήματα των Δήμων, τις θέσεις της ΚΕΔΕ, παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Τσιαντής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.
Αναλυτικά η παρουσίαση ΕΔΩ.
---------------------------
Πηγή:  epoli.gr
---------------------------