Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 .

Δύο ημέρες απομένουν (μέχρι 15 Μαΐου 2013) για την κατάθεση αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 (Μέτρο 211 που αφορά ενισχύσεις σε γεωργούς ορεινών περιοχών και Μέτρο 212 που αφορά ενισχύσεις γεωργών μειονεκτικών εκτός ορεινών περιοχών).

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τα Μέτρα 211 και 212 ανέρχεται σε 120.000.000 Ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
Για το Μέτρο 211 το ποσό ανέρχεται στα 85.000.000 Ευρώ και για το Μέτρο 212 το ποσό ανέρχεται στα 35.000.000 Ευρώ.
Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από το ένα Μέτρο θα μεταφέρονται στο άλλο Μέτρο. Οι πιστώσεις θα βαρύνουν τον Κρατικό Προυπολογισμό .

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ορεινών περιοχών είναι τα μεγάλα υψόμετρα και οι απότομες κλίσεις, που αποτελούν και τα κύρια φυσικά μειονεκτήματα των περιοχών αυτών Τα δε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μειονεκτικών περιοχών είναι το άγονο των περιοχών και το μεγάλο ποσοστό φτωχών βοσκοτόπων.

Δικαιούχοι των Μέτρων μπορούν να κριθούν φυσικά πρόσωπα, εφόσον κατά περίπτωση πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Νέοι Δικαιούχοι

Είναι γεωργοί μόνιμοι κάτοικοι Δημοτικής ή Σοπικής Κοινότητας ή οικισμού των περιοχών παρέμβασης.
Κατά παρέκκλιση δύνανται να κριθούν δικαιούχοι και μόνιμοι κάτοικοι λοιπών περιοχών, εφόσον έχουν την ιδιότητα του μετακινούμενου κτηνοτρόφου στις περιοχές αυτές.
Είναι ενήλικα άτομα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και δεν έχουν αποχωρήσει (είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω ένταξής τους στο μέτρο της Πρόωρης ΢υνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους) από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.
Κατέχουν νόμιμα και αξιοποιούν οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση εντός των ορίων των ορεινών ή μειονεκτικών και με ειδικά προβλήματα περιοχών, μεγέθους ελάχιστης χρησιμοποιούμενης έκτασης 2 Ha, συνυπολογιζόμενης και της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στις μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές ή στις ορεινές αντίστοιχα.

2. Παλαιοί Δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι της με αριθμ. 679/08-03-2007 ΚΤΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 ανωτέρω.

Δεσμεύσεις - κυρώσεις - ενστάσεις

1. Περίοδος 5ετούς δέσμευσης
Οι δικαιούχοι για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από το έτος της πρώτης ένταξής τους αναλαμβάνουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
α. Να ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον με τους όρους που εντάχθηκαν στο Μέτρο.
β. Να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοι Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος ή Οικισμού εντός των ορίων των περιοχών παρέμβασης.
γ. Να παραμείνουν γεωργοί αξιοποιώντας τουλάχιστον 2 Ha εντός των ορίων των περιοχών παρέμβασης (Ορεινές, Μειονεκτικές και με Ειδικά προβλήματα).
δ. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ιδιότητά τους αυτή μετακινούμενοι σε βοσκοτόπια των περιοχών παρέμβασης.
ε. Να εφαρμόζουν τις κανονιστικές απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας στους τομείς:
– περιβάλλον,
– αναγνώριση και καταγραφή των ζώων,
– δημόσια υγεία, υγεία των ζώων και των φυτών,
– κοινοποίηση των ασθενειών,
– συνθήκες διαβίωσης των ζώων,
καθώς και τα πρότυπα της Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης.
στ. Να υποβάλλουν κάθε έτος Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.
ζ. Να υποβάλλουν κάθε έτος αίτηση ενίσχυσης/πληρωμής.
η. Να υποβάλλουν κάθε έτος, στην αρμόδια Δ.Ο.Τ., φορολογική δήλωση τουλάχιστον από το έτος ένταξής τους.
θ. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα Εθνικά και Κοινοτικά όργανα.

2. Περίοδος μονοετούς δέσμευσης
Μετά την ολοκλήρωση της 5ετούς δέσμευσης, οι δικαιούχοι δύνανται να συνεχίσουν στο μέτρο με μονοετείς ανανεωμένες κατ’ έτος δεσμεύσεις, τηρώντας τις υποχρεώσεις της παραγράφου 1.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι αιτήσεις ενίσχυσης και πληρωμής, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2013, είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω των αρμοδίων φορέων συμπλήρωσης και υποβολής, κατ΄ επιλογή του δικαιούχου.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες
------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
------------------------------