Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο κύκλος των χαμένων δικαιωμάτων

Τι θα γίνει εάν κάποιος, που θίγεται από την οικονομική πολιτική -λόγου χάρη, αν η τράπεζα που έχει καταθέσει χρήματα του πει: Ακουσε, θα σου δώσω τα μισά λεφτά από αυτά που μου έχεις δώσει κι αυτό σε πέντε χρόνια-, πάει και ληστέψει την τράπεζα και πάρει μόνο τα δικά του χρήματα; Πάει φυλακή.


Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προσφυγή σε ανώτατα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτοδικία. Αυτή είναι η σειρά. Η τελευταία περίπτωση είναι, με βάση τους νόμους, ποινικοποιημένη.

Μπορεί ο Κύπριος, για παράδειγμα, που έχει κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα να πάρει τα χρήματά του; Οχι, δεν μπορεί. Ενα σημαντικό μέρος θα το πάρει το κράτος. Μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οχι, δεν μπορεί.

Η περίφημη «Σύμβασις περί προασπίσεως τωv δικαιωμάτωv του αvθρώπoυ και τωv θεμελιωδώv ελευθεριώv» του Συμβουλίου της Ευρώπης λέει: «Παv φυσικόv ή voμικόv πρόσωπov δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύvαται vα στερηθή της ιδιοκτησίας αυτού ειμή διά λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τους πρoβλεπoμέvoυς, υπό του vόμoυ και τωv γεvικώv αρχώv του διεθvoύς δικαίου, όρους. Αι πρoαvαφερόμεvαι διατάξεις δεv θίγουσι το δικαίωμα παvτός Κράτους όπως θέση εv ισχύι νόμους ους ήθελε κρίvει αvαγκαίov προς ρύθμισιv της χρήσεως αγαθώv συμφώvως προς το δημόσιov συμφέρov ή προς εξασφάλισιv της καταβολής φόρωv ή άλλωv εισφoρώv ή πρoστίμωv» [άρθρο 1 Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (Ν.Δ. 53/1974 - ΦΕΚ 256/Α/20/9/1974)].

Π οιος μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Ατομα ή και κράτη, εναντίον συμβαλλόμενου κράτους (άρθρα 33 και 34 της Σύμβασης).

Τι γίνεται σε περίπτωση που στην εφαρμογή πολιτικής και μέτρων, τα οποία θίγουν τα δικαιώματα των ανθρώπων, εμπλέκονται τρίτα κράτη (που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση) ή και οργανισμοί, όπως η Ε.Ε. ή το ΔΝΤ; Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, απολύτως τίποτα.

Και πού στο διάολο πηγαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η πολιτική που ασκείται σε διάφορους τομείς όλο και καθορίζεται από τους οργανισμούς και όχι από τα κράτη; Προφανώς η ερώτηση περιέχει και την απάντηση.
---------------------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
---------------------------------------------------------