Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Φουρτούνες φέρνει πρόταση του Μουσουρούλη

Αντιδράσεις στο ναυτικό κόσμο έχει προκαλέσει πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας να διασφαλίζονται τα απαιτούμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα νησιά, σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των ναυτεργατών.


Πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη στη Βουλή, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα νησιά, σε περίπτωση απεργίας των ναυτικών. Προτείνει, σε περίπτωση που η απεργία υπερβαίνει τις 48 ώρες, να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, πρόκειται για επέκταση όσων ισχύουν και σε άλλες απεργίες, δηλαδή για προσωπικό ασφαλείας.

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις στο ναυτεργατικό κόσμο. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συγκεκριμένη πρόταση, είπε ότι «οι ναυτικοί δεν είναι υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων τους». «Ωστόσο», προσέθεσε, «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών όπως και το χρονικό τους διάστημα, αποφασίζεται μόνο από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ και κάλεσε «τα κόμματα της συγκυβέρνησης να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στους ναυτεργάτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κατάπτυστο σχέδιο», καθώς και για «φασιστική και αντιδημοκρατική προτεινόμενη ρύθμιση», που στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. «Προειδοποιούμε ότι καμιά αντιδημοκρατική ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 16 Απριλίου.
------------------------------
Πηγή: ΣΚΑΙ
------------------------------