Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Καταστροφικός για τα παραδοσιακά αποστάγματα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Η υπαγωγή των παραδοσιακών αποσταγμάτων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, θα είναι καταστροφική για το προϊόν, όπως επισημαίνει σε παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών Αθανάσιο Τσαυτάρη και Γιάννη Στουρνάρα αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο κ Αυγενάκης στο έγγραφό του: «στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών -από τον οποίο τα παραδοσιακά αποστάγματα εξαιρούνται- έχει αυξηθεί κατά 125%. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των εισαγόμενων ποτών έχουν υποχωρήσει και τα προϊόντα αυτά χάνουν διαρκώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εξαιτίας των διαδοχικών φορολογήσεων, ο κλάδος παρουσιάζει μείωση περίπου 40%, σε σχέση με το 2009».

Η «στροφή» στα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα, είτε για λόγους οικονομίας είτε ως συνειδητή επιλογή, αποτελεί μια τάση που διαρκώς ισχυροποιείται εν καιρώ κρίσης.
 
«Για τους παραγωγούς των παραδοσιακών αποσταγμάτων του τσίπουρου και της τσικουδιάς, η προωθούμενη αύξηση της φορολόγησης στα επίπεδα των ξενόφερτων ποτών και η συνακόλουθη απαγόρευση της απευθείας πώλησης χύμα τσικουδιάς, θα είναι καταστροφική για το προϊόν», επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει ότι «εάν ενταχθούν τα παραδοσιακά αποστάγματα στο γενικό καθεστώς, η τιμή τους θα ανέβει στα ύψη και η κατανάλωση θα πέσει. Έτσι, το μέτρο δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα τα οποία επιδιώκει».
 
Ωστόσο, η ανάγκη τυποποίησης και διασφάλισης της ποιότητας του προϊόντος. είναι προς την σωστή κατεύθυνση και προστατεύει τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και το προϊόν τους από τη νοθεία, τις προσμίξεις και τις παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» αποσταγμάτων που διαρκώς πληθαίνουν και μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ενταχθούν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών.
 
Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την μη υπαγωγή των παραδοσιακών αποσταγμάτων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και παράλληλα τη διασφάλιση της ποιότητας των εν λόγω προϊόντων.
---------------------------
Πηγή:  paseges.gr
---------------------------