Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μερική Αποκατάσταση ζημιών στην παραλιακή στο Καψάλι

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος μας "Σοροκάδες και...Μπουρίνια"σήμερα συνεργεία του Δήμου Κυθήρων προχώρησαν σε αποκατάσταση της καθίζησης στην παραλιακή οδό στο πίσω γιαλιό του Καψαλιού, στο σημείο όπου είχε υποχωρήσει τελείως και είχε σχηματισθεί μια μεγάλη τρύπα στο οδόστρωμα.






Βέβαια πάντα εμείς θα επιμείνουμε ότι το πρόβλημα δυστυχώς δεν λύνεται με απλά μέσα. Η διάβρωση στο λιμάνι είναι εκτεταμμένη και υπάρχει σε πολλαπλά σημεία.

Άλλωστε φαίνεται και στις πιο κάτω φωτογραφίες ότι και σε άλλα σημεία η διάβρωση προχωράει και δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει μία επώδυνη καθίζηση και εάν αυτή συμβεί σε τουριστική περίοδο και σε περιπτώσεις μεγάλης κίνησης της περιοχής.



Πιστεύουμε ότι τα πενιχρά οικονομικά ενός Δήμου νησιώτικου δεν είναι εφικτό να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο λιμενικό έργο υποστήριξης πέραν των μικρών επισκευών που γίνονται με τα υπάρχοντα μέσα. Το όλο έργο πρέπει να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά από την πολιτεία και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ σοβαρά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο έτσι ώστε το Καψάλι να γίνει ένα ασφαλές λιμάνι {καλό είναι όλοι να θυμόμαστε ότι βρίσκεται σε μια πολύ επίκαιρη και πλεονεκτική γεωγραφική θέση}που θα προσελκύσει σαν σταθμός, τουριστικά πλοία και γιατί όχι και ανάλογη Μαρίνα.

Επαναλαμβάνουμε όμως ότι για όλα αυτά χρειάζεται ειδική μελέτη, υποβολή και προώθηση από τους πολιτειακούς παράγοντες και φυσικά την έντονη ενόχληση από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την θέληση και προτροπή των κατοίκων.

Και για μια ακόμα φορά θα πούμε ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε την θέα του Καψαλιού μόνο και να αφήνουμε την θάλασσα και τα κύματα να κατατρώνε την παραλία του και να κοτάμε απλά αμέτοχοι, περιμένοντας πότε δεν θα την βλέπουμε καθόλου.

Κάποτε πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να κινηθούμε ανάλογα σαν πολίτες και σαν πολιτεία.
-------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
-------------------------------------------------------------