Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει το ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο Ναυτιλίας

Τέσσερις αλλαγές θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα επιδιώξει ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση ώστε να εγκριθεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις εξής αλλαγές σε σχέση με την εργασία των ναυτικών:


Να οριστεί κατώτατη αμοιβή για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Να υπάρξει πρόβλεψη χορήγησης ενισχυμένου επιδόματος ανεργίας -ανάλογο με αυτό που ισχύει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους- κατά τη χειμερινή περίοδο στους ναυτικούς της ακτοπλοΐας και να προστεθεί στο σχετικό άρθρο η ρητή υποχρέωση των εταιρειών να επαναπροσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα εκείνους τους ναυτικούς που υπηρετούσαν στα συγκεκριμένα πλοία κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο.

Να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤ δεν θα επιβαρύνεται από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με την εξασφάλιση ισοδύναμων πόρων.

Να περιοριστεί το ποσοστό μείωσης του προσωπικού στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και να επανέλθει η ανάλογη μείωση του ανώτατου αριθμού των επιβαινόντων στα πλοία κατά τους χειμερινούς μήνες (Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης).

Απεργίες
Ειδικά όσον αφορά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στις συγκοινωνίες των νησιών κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να προβλεφθεί το λεγόμενο «πλοίο ασφαλείας». Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο ο ναυτικός θα είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκεί το δικαίωμά του στην απεργία, γι' αυτό θα ζητήσει την ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση προκειμένου να περάσει αυτή η ρύθμιση από τη Βουλή.

Το δεύτερο κόμμα της κυβέρνησης είναι ικανοποιημένο από το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, υιοθετώντας και προτάσεις του, κατοχύρωσε στο νομοσχέδιο τον όρο Ελληνική Ακτοφυλακή στην ονομασία του Λιμενικού Σώματος και την αυτοτέλεια του Αρχηγείου του, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης. Επίσης, είναι ικανοποιημένο από το γεγονός ότι η διοίκηση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων θα προκύπτει ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα στελεχώνεται από πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίοι ήδη υπηρετούν στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στα εργασιακά θέματα έχει επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ο έτερος πόλος της κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ. Τα ναυτεργατικά σωματεία, πάντως, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν αυτή την εβδομάδα στη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καθώς το αίτημά τους είναι η συνολική του απόσυρση.
-----------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------