Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τι κρύβει ο πόνος στη μέση;

Πολλοί Έλληνες υποφέρουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας.

Η νόσος πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Η νόσος βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ειδικών οι οποίοι μέσω Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) τους τελευταίους μήνες έχουν ενημερώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους. Η ενημερωτική δράση, έπειτα από μια διαδρομή σε πέντε μεγάλες ελληνικές πόλεις  (Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) κορυφώνεται στην Αθήνα, στο Μετρό Συντάγματος. Εκεί από σήμερα έως και τις 27 Απριλίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη νόσο, τα συμπτώματά της, και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και με την ευγενική χορηγία της MSD
-----------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-----------------------