Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Χορήγηση άδειας και επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες



Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
23-4-2013

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών & Εργασίας,
 Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: « Χορήγηση άδειας και επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες»

Κύριοι Υπουργοί,

Με τον νόμο 4097/12 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας» που ενσωματώνει την οδηγία 2010/41 της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  βελτιώνεται ουσιαστικά η προστασία των αυτοαπασχολούμενων γυναικών και των συμβοηθούντων συζύγων τους ή των συντρόφων συμβίωσης αυτοαπασχολούμενων εργαζόμενων, ειδικότερα μάλιστα στην περίπτωση μητρότητας. Τους χορηγείται επίσης επίδομα μητρότητας και άδεια τουλάχιστον 14 εβδομάδων, αν θελήσουν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος (άρθρο 6).
Η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και την παροχή ίσων οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους αυτοαπασχολούμενους άνδρες και γυναίκες και τις/τους συζύγους αυτών.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με την οποία θα γίνεται δυνατή η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Κατόπιν αυτού ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Πότε προτίθενται να συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον φορέα, το ύψος, τον τρόπο αλλά και την διαδικασία χορήγησης του επιδόματος μητρότητας καθώς και της άδειας των αυτοαπασχολούμενων γυναικών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση