Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου αντικείμενο της διαβούλευσης – Δένδιας: «Ο στόλος των αεροσκαφών πυρόσβεσης είναι πάρα πολύ γερασμένος»

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας, συναντήθηκε με Δημάρχους και Αντιδημάρχους των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και του Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2013.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και σε αυτή συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, κ. Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και άλλα στελέχη της Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην έναρξη της συνάντησης στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του, ότι παράλληλα με την κατανομή της ΣΑΤΑ αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και με τον συντονισμό της προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ ορθολογικά, για την πραγματική θωράκιση της Πολιτικής προστασίας της Χώρας.

Στη συνέχεια της συνάντησης, τις απόψεις και προτάσεις τους για θέματα δασοπυρόσβεσης και πρόληψης και προετοιμασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου εξέφρασαν, συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Διονύσου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παιανίας, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Ωρωπού.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Δήμων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκαιρη πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς και τις ευχαριστίες τους προς το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία τους σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Έθεσαν επίσης ζητήματα χρηματοδότησης, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, καθώς και πρόσληψης και εκπαίδευσης εποχικού προσωπικού.

Αρκετοί εκπρόσωποι Δήμων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα αυξημένα κρούσματα κλοπών μεταλλικών αντικειμένων και πρόκλησης πυρκαγιών, κατά την καύση καλωδίων από Ρομά, προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαλκός που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

Στην λήξη της συνάντησης, ο Υπουργός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους για την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους και δήλωσε:

«Το νομοθέτημα που υπάρχει και είναι ανοιχτό προς συζήτηση στο πλαίσιο Εθνικής αντιπροσωπείας και των φορέων, το οποίο αφορά και τα θέματα του Υπουργείου και τα θέματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, νομίζουμε ότι βελτιώνει αρκετά τα πράγματα και κάνει ορισμένες βασικές τομές, υπό την έννοια ότι η Πυροσβεστική εντάσσεται και ενοποιείται με την Πολιτική Προστασία. Ενοποιούνται και τα Κέντρα Επιχειρήσεων των Περιφερειών, ώστε να έχουμε μια εκλογίκευση της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Καταρχήν υπάρχει η πρόληψη και τέθηκε σαφέστατα ότι έχετε τεράστιο ρόλο να διαδραματίσετε και εσείς και ο εθελοντισμός. Βεβαίως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την κύρια και την τελική ευθύνη και βεβαίως τα αεροσκάφη είναι χρησιμότατο εργαλείο, όμως ο ρόλος του εθελοντή έλληνα πολίτη δεν μπορεί όμως να είναι περιφερειακός. Το «δόγμα» της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν μπορεί φυσικά να είναι «καθόμαστε και βλέπουμε τα αεροπλάνα να σβήνουν τη φωτιά».

Πρέπει να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, ο στόλος είναι πάρα πολύ γερασμένος. Τα παλαιότερα αεροσκάφη πετάνε υπό συνθήκες. Μακάρι η χώρα να είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί 20 νέα αεροσκάφη. Κοιτάμε να κάνουμε μια μελέτη για να δούμε στο μέλλον πως μπορούμε να προετοιμάσουμε την αντικατάστασή τους και τον εμπλουτισμό με οικονομικότερα μοντέλα. Μακάρι να είχαμε νεότερα και περισσότερα. Γι’ αυτό και ρόλος ο δικός σας και των εθελοντών καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός».

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας για θέμα των Ρομά, τόνισε:

«Το θέμα των Ρομά είναι εξαιρετικά σοβαρό, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα ενοποιηθεί και θα ενταθεί.

Είναι απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, που θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη της υποδομής της χώρας. Σχάρες, καλώδια, οτιδήποτε υπάρχει, κλέβεται, λιώνεται και παρανόμως εκποιείται. Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε μακροπρόθεσμα. Κάνουμε πάρα πολλές προσπάθειες και η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη σημαντικές επιτυχίες. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συγκεκριμένο ζήτημα φυσικά είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με κορυφαία αυτά της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης».
------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ