Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ερώτηση για τον ιαματικό τουρισμό

Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
Πειραιάς, 19/04/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Θέμα: Θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και την ένταξη της υδροθεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

Τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  η υδροθεραπεία εντάσσεται στις μορφές πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην διασυνοριακή συνεργασία για την υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των κρατών μελών (2011/24/ΕΕ).

Λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του θερμαλισμού ως μορφή θεραπευτικής αγωγής (Ιανουάριος 2011), η οδηγία ανοίγει τα σύνορα του ιαματικού τουρισμού για τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε οποιοσδήποτε ασφαλισμένος στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση σε ιαματικές θεραπείες σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί.

Για να μπορέσει η συγκεκριμένη οδηγία να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα, πέρα από την αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, την άδεια λειτουργίας και την πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι αναγκαία η κύρωσή της από το εθνικό κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έχουν προβεί στην σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2013.  

Ο Υπουργός Ερωτάται
1.    Πότε προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να επικυρώσει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία;
2.  Ποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται προκειμένου η χώρα μας ν’ αξιοποιήσει τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο για να γίνει δυνατή η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση