Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ελαιόλαδο: Η χειρότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας στην Ισπανία. Ευκαιρίες για αύξηση ελληνικών εξαγωγών στη Βραζιλία

Πλησιάζει στο τέλος της στην Ισπανία η φετινή συγκομιδή ελαιολάδου, μια από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Η συνολική παραγωγή, για την περίοδο πέντε μηνών (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο), ήταν μόλις 596.000 τόνους, μειωμένη κατά –62% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ισπανικού Οργανισμού Αγοράς Ελαιολάδου (AAO).

Πάντως υπάρχουν φόβοι και για προβλήματα στην ερχόμενη συγκομιδή, λόγω της ξηρασίας και του παγετού, που έχει μειώσει δραστικά τις αποδόσεις, αλλά και της μείωσης των ψεκασμών κατά του δάκου. Όμως τα προβλήματα στην ισπανική παραγωγή φέρνουν θετικές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου.

Μια από τις χώρες στις οποίες υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση των εξαγωγών είναι η Βραζιλία, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο του Σαν Πάολο. Όπως αναφέρει, παρά τις σημαντικές της δυσκολίες, η βραζιλιανή αγορά θα μπορούσε να αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης για τους έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου και ελιών.

Καταρχάς, λόγω μεγέθους και προοπτικής περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς, και ακόμα, χάρη στην ήδη εκπαιδευμένη καταναλωτική βάση, στην οποία ούτε το ελαιόλαδο, ούτε οι ελιές χρειάζονται συστάσεις. Αν και η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου είναι ακόμα χαμηλή και αντιστοιχεί σε περίπου 200 χιλιοστόλιτρα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, εκτιμά ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στη Βραζιλία θα διπλασιαστεί ως το 2015.

Το 2011 η Βραζιλία έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου όλων των ειδών στον κόσμο. Μεταξύ 2009 και 2012 οι εισαγωγές της σε παρθένο ελαιόλαδο αυξάνονταν με ρυθμό σχεδόν 21% το χρόνο τόσο στην ποσότητα, όσο και στην αξία. Οι μόνες χώρες που έχουν αξιοποιήσει τη διαρκώς αυξανόμενη βραζιλιανή ζήτηση για παρθένο ελαιόλαδο, είναι η Πορτογαλία, Ισπανία και Χιλή, των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα.

Στις 3 Αυγούστου 2012, τέθηκε σε ισχύ το νέο επίσημο πρότυπο του βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων για την ταξινόμηση ελαιολάδων και πυρηνελαίων, το οποίο θέτει παράλληλα απαιτήσεις ποιότητας, σήμανσης και ελέγχου με τις οποίες αυτά οφείλουν να συμμορφώνονται. Σε εφαρμογή του νέου προτύπου, κάθε φορτίο θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης, το οποίο οι εξαγωγείς θα πρέπει να προμηθεύονται αποκλειστικά από τα ελληνικά εργαστήρια χημικών αναλύσεων ελαιολάδου, που είναι αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ).

Οι φόροι επιβαρύνουν την τιμή του ελαιολάδου (HS 150910 και 150990) μέχρι τον εισαγωγέα, κατά τουλάχιστον 50% επί της αξίας CIF.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στη χώρα είναι πολύ έντονος, με τις πορτογαλικές εταιρίες να απολαμβάνουν ένα ιστορικό πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να διατηρούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά ελαιολάδου, ενώ και τα μεγέθη των βασικών ανταγωνιστών είναι σαφώς διαφορετικά από αυτά της μέσης ελληνικής εξαγωγικής επιχείρησης. Το μέγεθος της βραζιλιανής αγοράς είναι τέτοιο, που μικροί, μεμονωμένοι εξαγωγείς ίσως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή προοπτική, εκτός αν το προϊόν τους απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά στην προώθησή του, ώστε να πείσουν για την ιδιαιτερότητά του τις ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος στις οποίες απευθύνονται.

Για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσε πιθανά να φέρει κάποια συλλογική προσπάθεια, που θα δημιουργούσε το κρίσιμο μέγεθος στους συμμετέχοντες εξαγωγείς, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν μεγαλύτερη κάλυψη, ανταγωνιστικές τιμές, σταθερή προσφορά και περιορισμό του κόστους διαχείρισης της εξαγωγικής προσπάθειας. Ενδεχόμενη σύμπραξη εξαγωγέων θα σήμαινε ακόμα δυνατότητα επιμερισμού του κόστους προβολής και παρακολούθησης της διακίνησης των προϊόντων τους στη Βραζιλία, ενέργειες απαραίτητες για την εξασφάλιση αναγνωρισιμότητας και για την καθιέρωσή τους στην τοπική αγορά.

Ισπανία: Φόβοι για προβλήματα και στην ερχόμενη συγκομιδή
Στο μεταξύ η ισπανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τις συνεταιριστικές οργανώσεις για τη δημιουργία ενός πακέτου διάσωσης στον τομέα του ελαιολάδου. Πάντως οι τιμές παραγωγού, στις 26 Μαρτίου, κυμάνθηκαν στα 2,83 ευρώ το κιλό. 

Στο μεταξύ οι δυνατές βροχές που έπεσαν αυτό τον μήνα έχουν αυξήσει την εμφάνιση κηλίδωση των φύλλων της ελιάς, η οποία «εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί οδηγεί στην μεγάλη εξασθένιση των δέντρων καθώς και σε μείωση παραγωγής ελαιολάδου την επόμενη συγκομιδή», προειδοποιεί ο κ. Nicolás Chica, γενικός γραμματέας στη Γρανάδα της Αγροτικής Ένωσης UPA. 

Όμως και στην Καταλονία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην ερχόμενη παραγωγή από τη μείωση στους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του δάκου, στον απόηχο των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης.
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------